Lacuna principală în relația energetică dintre Republica Moldova și România este absența liniilor de înaltă tensiune care să lege cele două state. Declarații în acest sens au fost făcute de Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București.
Astfel, diplomatul a specificat, în cadrul unui interviu pentru Euronews România, că problema energetică afectează mult Republica Moldova.
„Nu au fost investiții în infrastructură pentru a permite R. Moldova să fie independentă. În continuare, Republica Moldova este dependentă de gazele Rusiei. Abia în ultimele luni s-au găsit surse alternative, care sunt mai scumpe decât își poate permite R. Moldova, însă beneficiază în continuare de asistența UE”, a spus Victor Chirilă.
El a mai remarcat că securitatea energetică a Republicii Moldova este foarte fragilă pentru că timp de 30 de ani a fost neglijată, iar majoritatea celor de la guvernare au sabotat securitatea energetică electrică din R. Moldova și au făcut tot posibilul să o mențină dependentă de Rusia sau de sistemul energetic al CSI.
„România are suficient curent electric pentru a ni-l transmite. Problema curentului electric este că vine pe liniile de înaltă tensiune din Ucraina sau Transnistria. Există o linie de mai mică tensiune care nu ne este suficientă. (…) Lacuna principală a R. Moldova în relația energetică cu România este absența liniilor de înaltă tensiune care să lege statele. Curentul electric adus din România trece prin liniile de înaltă tensiune care leagă Moldova de Ucraina și linia care trece prin Transnistria”, a mai adăugat Chirilă.
El a mai atenționat că există pericolul ca Rusia să bombardeze liniile de înaltă tensiune care leagă Ucraina de Republica Moldova și atunci o să fie un dezastru pentru sistemul energetic de la Chișinău.
„Republica Moldova va fi atunci la cheremul administrației din Tiraspol care poate opri conexiunea energetică oricând. Trebuie construite cât mai curând linii de înaltă tensiune între R. Moldova și România”, a conchis ambasadorul R. Moldova la București.