Centrul de Excelență în Economie și Finanțe din R. Moldova, Colegiul Tehnic din Rădăuți și Colegiul Profesional al Universității Internaționale Deschise de Dezvoltarea Umană „Ucraina” din Storojeneț, regiunea Cernăuți, desfășoară în comun mai multe proiecte privind sistemul de educație și cercetare.
Instituțiile au semnat anterior un memorandum prin care s-au angajat să colaboreze atât pe plan de cercetare, cât și în implementarea proiectelor educative. Ieri, la Chișinău, a avut loc o primă acțiune comună, transmite Radio Chișinău.
În cadrul proiectului urmează a fi puse în practică mai multe acțiuni ce țin de prezervarea culturii și limbii din comunitățile românești din Ucraina. Totodată, în cele trei țări se vor pregăti cereri comune pentru burse prin programe educaționale, organizarea cercetărilor științifice și practicii de producție, cooperarea instituțiilor în formarea cadrelor didactice înalt calificate și a specialiștilor, urmate de schimb de experiență în activitățile de organizare a conferințelor științifico-practice, seminarii, ateliere de lucru, mese rotunde pentru domeniile de economie, matematică, consiliere și educație digitală.
Potrivit directoarei Centrului de Excelență în Economie și Finanțe din R. Moldova, Aliona Șargo, primele conferințe vor fi organizate la Chișinău. Astfel, pentru marți, 22 noiembrie, este programată o conferință în limba română la care vor participa două instituții de învățământ din România (Rădăuți și Arad), delegația Ucrainei și toate instituțiile de profil economic din R. Moldova. În cadrul conferinței vor avea loc peste 80 de prezentări.
Conform documentului, Memorandumul este o prima dovadă istorică de colaborare interinstituțională la nivel de cercetare și educație dintre cele trei state. Acesta a fost semnat pe 19 mai la Rădăuți și implementat pentru prima dată la Chișinău.