Compania Moldovagaz a infirmat acuzațiile lansate de concernul rus Gazprom potrivit cărora o parte din gazele destinate Republicii Moldova ar fi reținute ilegal pe teritoriul Ucrainei.
Astfel, într-o reacție oficială, Moldovagaz a subliniat că operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova au asigurat tot timpul predarea volumelor de gaze venite din Rusia.
„Operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și R. Moldova au asigurat întotdeauna predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate. Acest fapt este confirmat prin actele comerciale lunare semnate atât între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, cât și între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și R. Moldova”.
În acest sens, compania a precizat că începând, cu anul 2021, Moldovagaz și Gazprom determină cantitatea de gaze naturale furnizată R. Moldova în baza unui acord.
„Potrivit Acordului, volumul de gaze naturale este determinat de nominalizările zilnice ale SA „Moldovagaz” transmise furnizorului, confirmate de acesta și de operatorii rețelelor de transport al gazelor naturale din Ucraina și Republica Moldova. Nominalizările transmise de SA „Moldovagaz” nu trebuie să depășească valoarea medie zilnică a volumului lunar contractat spre furnizare în republică”, se mai arată în comunicatul de presă.
Aceeași sursă a mai adăugat că în prima jumătate a lunii noiembrie, diferența dintre volumele de gaze nominalizate și cele măsurate, reflectate pe OBA, a fost semnificativă, deoarece temperatura medie exterioară înregistrată a fost peste norma meteorologică specifică acestei perioade a anului, ceea ce a dus la demararea mai târzie a sezonului de încălzire decât de obicei.
„În consecință, ținând cont de faptul că SA „Moldovagaz” nu a avut posibilitatea de înmagazinare a volumului de gaze neprelevat de consumatorii R. Moldova în prima jumătate a lunii noiembrie, iar refuzarea la aceste cantități, în condițiile livrărilor limitate de gaze de la SAP „Gazprom” în proporție de 51% din volumul prevăzut de contract, ar însemna crearea unui deficit de nerecuperat pentru a doua jumătate a lunii noiembrie, o anumită cantitate a gazelor a rămas temporar neprelevată în rețelele Operatorului Sistemului de Transport al Ucrainei, fiind reflectat pe OBA ale PI „Alexeevka” și „Grebeniky””, a explicat Moldovagaz.
Amintim că Gazprom a acuzat că o parte din gazele destinate Republicii Moldova ar fi reținute ilegal pe teritoriul Ucrainei și a amenințat că, în cazul în care dezechilibrul format în timpul tranzitului se va menține, va începe să reducă livrările către acest stat din data de 28 noiembrie. La rândul său, operatorul ucrainean de tranzitare a gazelor a respins acuzațiile rușilor, subliniind că poate demonstra cu documente că întreaga cantitate de gaze care intră pe teritoriul Ucrainei este livrată integral la punctele de intrare pe teritoriul Republicii Moldova.
Ulterior, și vicepremierul de la Chișinău a menționat că rușii de la Gazprom ar acuza Ucraina și Republica Moldova de „lucruri neadevărate”. În acest sens, el a specificat că tot gazul livrat Republicii Moldova ajunge la destinație și este achitat, iar „volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămas în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina”.