Republica Moldova cumpără în prezent 80% din necesarul de energie din România, restul energiei este produsă pe malul drept al Nistrului. Declarații în acest sens au fost făcute de secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Constantin Borosan.
Astfel, oficialul a mulțumit României pentru că a sărit în ajutorul Chișinăului atunci când Ucraina nu a mai putut livra electricitate din cauza bombardamentelor rusești.
„Depunem efort pe toate dimensiunile ca să accesăm surse alternative de energie. Dacă pe partea de gaze naturale ne-am asigurat, în cazul energiei electrice lucrurile stau diferit pentru că energia electrică nu o putem stoca. Din numele Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și a cetățenilor Republicii Moldova vreau să mulțumesc României pentru că au identificat posibilități de a livra energie Republicii Moldova. Astfel, începând cu 14 octombrie am achiziționat energie din România la un preț pe care îl achită și cetățenii României”, a subliniat Constantin Borosan pentru presa de la Chișinău.
Totodată, el a remarcat că autoritățile de la Chișinău a venit cu un apel public către cetățenii Republicii Moldova privind reducerea consumului de electricitate, în mod special, în orele de vârf pentru că atunci energia este mult mai scumpă.
„Și cetățenii s-au solidarizat. În luna octombrie consumul de energie s-a redus față de octombrie anul trecut cu 15%. Astăzi cu energie electrică ne asigurăm în proporție de 80% din România, dintre acestea circa 10-12 la sută vin în baza contractelor bilaterale și restul de la bursa de electricitate. Alte 20% sunt generate de Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului, adică CET Nord, Termoelectrica, nodul hidroenergetic Costești și sursele regenerabile, eoliene și solare”, a mai spus secretarul de stat de la Chișinău.
De asemenea, cu referire la deconectările masive de energie electrică de miercuri, oficialul a precizat că atât timp cât infrastructura energetică a Ucrainei este ținta atacurilor militare, asemenea situații s-ar mai putea repeta în Republica Moldova.
„Deconectările de energie au loc din cauza bombardamentelor din Ucraina și atacurile Rusiei asupra a tot ce înseamnă infrastructură electroenergetică, centrale electrice, stații electrice, linii electrice. Atunci când iese din funcțiune un element din rețea, devine supraîncărcat un alt element din rețea. Bombardamentele au cauzat supraîncărcarea anumitor linii care fac conexiunea R. Moldova cu Ucraina și România. Așa lucrează protecția rețelelor, ca liniile să reziste, să nu fie distruse din cauza supraîncărcării, ele sunt deconectate. Asta ne permite să reluăm conectarea la energie electrică odată ce este restabilit echilibrul în sistemul energetic. Atât timp cât infrastructura energetică a Ucrainei este ținta atacurilor militare trebuie să ne așteptăm ca aceste deconectări să se repete”, a mai spus Constantin Borosan.
Menționăm că anterior, Andrei Spînu, vicepremierul de la Chișinău, a declarat că prețul mediu de achiziție a energiei electrice din România este de 180 de euro pentru un MW/h.