Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, într-o conferință de presă susținută în cadrul vizitei din Lituania, că România ajută Republica Moldova cu aprovizionarea de energie, însă interconectările dintre cele două state sunt „total insuficiente”.
„În ce privește interconectarea dintre România și Moldova, eu am spus-o și a spus-o și Guvernul: evident că noi ajutăm Republica Moldova! Până în momentul de față, am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar și, dacă m-ați întrebat, vreau să detaliez un pic. Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și, în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă acestor atacuri”, a declarat șeful statului.
Totodată, Klaus Iohannis a remarcat că este nevoie de interconectări directe între România și Republica Moldova.
„Există o singură soluție, trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune, interconectări directe între România și Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru gaz, același lucru este valabil și pentru transportul pe șosea și așa mai departe. Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum. Fapt este că noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele și am speranța ca, în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp, aceste chestiuni să fie net îmbunătățite, fiindcă, în perspectivă, pe termen mediu și mai lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”, a subliniat președintele României.
Amintim că miercuri, 23 noiembrie, bombardamentele rusești asupra centralelor electrice din Ucraina au dus la întreruperi masive de curent și în Republica Moldova pentru că sistemele energetice ale celor două state sunt conectate între ele. Astfel, de fiecare dată când rușii atacă infrastructura energetică din Ucraina, linia electrica Isaccea – Vulcănești, prin care Republica Moldova primește circa 80% din necesarul de energie din România, se deconectează automat. Această întrerupere are loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină.