Numărul cetățenilor Republicii Moldova care ar vota pentru unirea cu România a trecut de 42 la sută. Datele au fost prezentate în cadrul ediției a III-a a barometrului socio-politic al Republicii Moldova „Provocări interne și incertitudini externe”.
Această cercetare a fost realizată de către CBS-Reseasch, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS ) „Viitorul” din Republica Moldova, Centrului de Cercetări Sociologice L.A.R.I.C.S din România și a Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu”.
Respectiv conform barometrului, dacă duminica viitoare ar fi organizat un referendum pentru unirea R. Moldova cu România, 42,5% din respondenții care au o opțiune de vot s-ar pronunța „pentru”, iar din toți respondenții doar 35 la sută ar vota în favoarea acestui deziderat. Numărul unioniștilor a crescut constant din 2010.
Totodată, 29,7% din respondenți au spus că în prezent România ajută cel mai mult Republica Moldova, 24,1% au indicat spre UE, 9% – spre Rusia, 6,7% – spre SUA.
Respondenții au mai indicat că în cazul în care R. Moldova s-ar afla într-o situație similară cu cea în care se găsește Ucraina în raport cu Federația Rusă ajutor militar ar veni în mod prioritar din România – 20,8%, UE – 16,5%, SUA – 13,5%, NATO – 10,5%, Rusia (!) – 3,5% etc.
Mai mult, în cazul unui referendum de aderare a R. Moldova la NATO, 29,1% din cetățeni ar vota „pentru”, după ce în 2016 numărul acestora era de doar 11%.
Barometrul a fost realizat pe un eșantion de 1015 respondenți. Marja de eroare este de +/-3%.