Comunitatea românească din regiunea Cernăuți l-a comemorat pe Iancu Flondor, artizanul Unirii Bucovinei cu România, pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei.
În acest an, românii din regiune s-au adunat la parohia protopopului Vasile Covalciuc, acolo unde, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți, a fost organizat evenimentul. După slujba oficiată împreună cu părintele Constantin de la Igești și preotul bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, au fost evocate faptele înaintașilor.
„Cu ajutorul financiar acordat de Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, au fost renovate ambele sfinte lăcașe de pe moșia lui Iancu Flondor – Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și cea cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a scris Maria Toacă pentru Agenția BucPress.
La evenimentul de comemorare au participat și consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, alături de ministrul plenipotențiar Nicolae Dan Constantin, referenții Adrian Iluțan și Gheorghe Cărbune.
Aceasta le-a vorbit celor prezenți despre importanța Zilei Bucovinei pentru români și atenția acordată de secretarul de stat, Gheorghe Florin Cârciu, necesităților spiritual-culturale ale comunității românilor din regiunea Cernăuți, precum și din întreaga Ucraină, care este „susținută în lupta pentru suveranitate și integritatea teritorială”.
Un oaspete de la București a fost omul de afaceri Dan Filimon, care s-a angajat să sponsorizeze bustul lui Iancu Flondor în parcul central din Storojineț, fiind „un tribut pe care dorește să-l plătească rădăcinilor sale”. De asemenea. prof. Ioan Ițco din Câmpulung Moldovenesc, editorul revistei „Dulce Bucovină”, a sosit împreună cu redactorul acestei publicații, Victor Raiescu, aducând în dar portretul lui Iancu Flondor.