Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău. a participat la cea de-a 29-a reuniune a Consiliului miniștrilor afacerilor externe ai OSCE, care a avut loc în perioada 1-2 decembrie, la Lodz, în Polonia.
Astfel, oficialul din Republica Moldova a prezentat, într-un discurs susținut în cadrul ministerialei, ultimele evoluții în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, exprimându-și profunda îngrijorare pentru încălcările constante ale drepturilor omului în regiunea transnistreană.
În acest context, ministrul de Externe de la Chișinău a insistat din nou pe retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova
„Suntem hotărâți să soluționăm conflictul exclusiv prin dialog și mijloace pașnice bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în cadrul granițelor noastre recunoscute internațional. Am reiterat în intervenția mea că prezența ilegală a forțelor militare ruse continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova. Retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele relevante ale OSCE din 1999 la Summit-ul de la Istanbul, cu Rezoluția 72/282 din anul 2018 a Adunării Generale a Națiunilor Unite este imperativă”, a punctat Nicu Popescu.
Șeful diplomației de la Chișinău a mai vorbit în fața celor 56 de state participante la OSCE, 11 parteneri pentru cooperare și mai mulți oficiali înalți din alte organizații internaționale despre consecințele dramatice ale agresiunii ruse asupra Ucrainei și impactul pentru R. Moldova în plan energetic și socio-economic.
„Am reafirmat că războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei amenință pacea, securitatea și prosperitatea în Europa, fiind o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a Actului final de la Helsinki și a Cartei ONU. Republica Moldova este solidară cu Ucraina în lupta acesteia pentru libertate. Rămânem fermi în sprijinirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele sale recunoscute pe plan internațional. Vom continua să asigurăm suport celor peste 80.000 de refugiați ucraineni care locuiesc în Republica Moldova și vom oferi asistența umanitară necesară”, a mai adăugat el.
Totodată, ministrul de Externe de la Chișinău a dat asigurări că, în ciuda multiplelor provocări, autoritățile Republicii Moldova rămân ferme pe drumul ireversibil către Uniunea Europeană.
„R. Moldova este și va rămâne parte a lumii libere. Anul acesta am devenit stat candidat la UE. Continuăm să avansăm în drumul reformelor în sistemul de justiție, combatere a corupției, investim în surse regenerabile, ne modernizăm economia. Suntem recunoscători pentru sprijinul pe care îl primim în plan bilateral și prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de România, Franța și Germania”, a mai afirmat Nicu Popescu.