Nota de plată pentru gazul pe care Chișinău îl oferă Tiraspolului în schimbul energiei electrice ar putea fi achitată tot de malul drept, așa cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani. Declarații în acest sens au fost făcute de Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare de la Chișinău.
El a remarcat că până acum Tiraspolul nu a plătit pentru gazul consumat și nu există premise că de această dată regimul separatist va achita pentru cele 5,7 milioane m3 de gaz pe zi, pe care Chișinău le-a cedat regiunii transnistrene în schimbul energiei electrice.
„Tiraspolul din 2004 nu a mai plătit un singur cent pentru gaz. Eu nu văd nicio premisă de ce această realitate s-ar schimba acum. Tot modelul lor economic se bazează, în primul rând, pe acest gaz gratuit. Acest lucru permite ca întreprinderile lor să lucreze și să aibă profitabilitate și cel mai important le permite să genereze energie electrică, pe care să ne o vândă nouă, fiind principala sursă a lor de venit. Nu văd de ce s-ar răzgândi acum”, a declarat Alexandru Flenchea pentru Radio Chișinău.
Fostul vicepremier pentru Reintegrare a precizat că datoria este atribuită companiei Moldovagaz, al cărei acționar majoritar este Gazpromul rus. Totuși, o parte din această datorie ar putea fi pusă pe umerii Guvernului Republicii Moldova.
„Este o datorie a unui agent economic. Lucrul acesta trebuie de spus clar. Nu este datoria suverană a statului Republicii Moldova, dar, în proporție de 34% este și datoria Guvernului, care este cel de-al doilea acționar”, a menționat expertul.
Amintim că recent Chișinăul a ajuns la o înțelegere cu Tiraspolul, pentru următoarele patru luni, iar compania de stat Energocom a semnat în acest sens un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist din regiunea transnistreană.
Astfel, pentru producția de curent, Moldovagaz va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi regiunii transnistrene, inclusiv Centralei de la Cuciurgan, adică întreaga cantitate de gaze pe care o primește Republica Moldova de la concernul rus Gazprom.
Această decizie a autorităților de la Chișinău a fost criticată dur de mai mulți experți, care au atenționat că prevederile contractului respectiv ar fi păguboase pentru Republica Moldova.