Mai multe opere de artă semnate de pictori români celebri pot fi admirate în cadrul unui eveniment Art Safari, organizat la Chișinău.
Este vorba despre expoziția „Art Safari – Maeștrii artei românești”, care prezintă peste 30 de lucrări monumentale, selectate din importante colecții private din întreaga lume.
Astfel, printre pictorii români celebri care pot fi admirați, la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău, până pe 11 decembrie se numără:
– Nicolae Grigorescu (1838-1907) – considerat fondatorul picturii românești moderne și un simbol național, este reprezentat prin lucrarea „Care cu boi venind de la câmp”.
– Samuel Mützner (1884-1959) – cu lucrarea „Scurteica roșie”. Opera lui Mützner este de o impresionantă diversitate tematică, cu o abordare stilistică occidentală, artistul experimentând cromatic până ce ajunge la o formulă unică în arta românească.
– Theodor Pallady (1871-1956) – cu lucrarea „Natură statică cu ulcior și ciuperci”. Opera a participat la „Expoziția Pallady”, organizată la Sălile Ateneului din București, în perioada 1-30 aprilie 1937.
– Theodor Aman (1831-1891) – întemeietorul primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București. La Chișinău sunt expuse lucrările: „Seară de bal mascat”, „Interior oriental” și „Buffles de la Roumanie”.
De asemenea, sunt expuse și opere de artă semnate de Arthur Segal, Petre Velicu, Gina Hagiu, Paul Scorțescu, Alexandru Istrati, George Mazilu, Hans Mattis Tutsche, Iosif Iser, Ion Alin Gheorghiu sau Corneliu Baba. Unele lucrări se află expuse pentru prima dată în Republica Moldova.
Expoziția „Art Safari – Maeştri ai artei româneşti” de la Chișinău are misiunea de a apropia arta de public și, totodată, o puternică latură educaţională, de a educa noile generații.
Acest proiect cultural are susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și astfel vizitatorii au acces gratuit la expoziție.
„Implicarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova într-o nouă premieră la Chișinău, de data aceasta, din domeniul artelor vizuale, este o bucurie și o satisfacție profesională la finalul acestui an atât de dificil. Iar această perioadă, una extrem de greu de îndurat, dar care pune la încercare și arată solidaritatea de pe ambele maluri ale Prutului, poate fi o piatră de temelie în relansarea unei promovări intense a valorilor românești în Basarabia”, declară secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.
Prin implicarea în acest important proiect, DRRM acționează pentru păstrarea și dezvoltarea identității culturale din Republica Moldova, precum și pentru întărirea legăturilor dintre România și Republica Moldova.
Evenimentul Art Safari Chișinău este organizat, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ambasada României la Chișinău, de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Fundația „Constantin Mimi” și Muzeul Național de Artă al Moldovei.