Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, a oferit astăzi noi detalii despre construcția liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău.
Astfel, potrivit oficialului, pilonii de tip R-30, care urmează a fi instalați pentru construcția liniei respective, corespund cerințelor tehnice și vor rezista condițiilor meteorologice specifice Republicii Moldova.
„Testările-tip pentru pilonii de tip R-30 au avut loc în această săptămână, în cadrul stației de testare a pilonilor din Institutul Central de Cercetare în Energetică (CPRI) Bengaluru, India. Astfel de testări au fost efectuate și în luna septembrie, când a fost stabilită rezistența pilonului de tip R-NS – tipul de pilon va reprezenta circa 80% din cantitatea totală a pilonilor care urmează a fi instalați pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău”, a spus Andrei Spînu.
El a precizat că linia electrică aeriană va fi construită din mai multe tipuri de piloni, cum ar fi: R-NS, R-30 și R-60 – ultimul fiind preconizat pentru testările-tip în luna ianuarie 2023. „Proiectul este la etapa finală de proiectare a liniei electrice aeriene, construcția urmând a fi inițiată în primăvara anului următor”, a conchis vicepremierul de la Chișinău.
Menționăm că bugetul total al proiectului de construcției a liniei electrice este de 260 de milioane de euro. Acesta ar urma să fie implementat în circa 4 ani, contractul de construcție fiind semnat în noiembrie 2021.
Proiectul prevede construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice (LEA) de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 km pe direcția Vulcănești–Chișinău. Aceasta va traversa teritoriul a 35 de localități din 9 regiuni ale R. Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău.
Noua linie este necesară pentru a permite funcționarea stabilă a interconectării transfrontaliere între Republica Moldova și România.