Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău a venit cu un apel la calm către cetățenii Republicii Moldova în contextul declarațiilor sale anterioare privind un eventual atac al Rusiei.
În acest sens, el a explicat că SIS din Republica Moldova monitorizează tot ce se întâmplă în Ucraina și încearcă să facă niște analize de risc pentru anul viitor.
„Fac un apel la calm către cetățeni, ori astăzi a fost un val de discuții în societate privind modul în care au fost interpretare declarațiile mele din cadrul interviului. În primul rând, SIS monitorizează tot spectrul a ceea ce se întâmplă în Ucraina, ce planuri sunt și încercăm să facem niște analize de risc pentru anul viitor. Ceea ce vedem noi este că războiul din Ucraina va continua, din păcate, în 2023. Așa cum vedem noi, Federația Rusă va încerca o nouă ofensivă spre Vest. Ofensiva spre Vest presupune că au un obiectiv clar cum vor să continue lupta. Acest obiectiv a fost setat încă din 24 februarie și nu a fost schimbat până azi. Deci, obiectivul Federației Ruse de a continua ofensiva spre Vest, pe tot teritoriul Ucrainei, rămâne valabil. (…) Respectiv, este logic să deducem și informația pe care o deține SIS împreună cu partenerii indică asupra faptului că în 2023 putem să ne așteptăm cu o probabilitate înaltă la o nouă ofensivă pe teritoriul Ucrainei, spre Vest”, a declarat Alexandru Musteață în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
El a mai adăugat că „regiunea transnistreană rămâne un punct destul de calm”, având în vedere situația din regiune, „noi monitorizăm foarte atent” situația, iar între ambele maluri ale Nistrului „există dialog”.
„În Transnistria, chiar dacă acolo staționează ilegal trupe ruse, situația este destul de calmă la acest moment și așa va fi câteva luni înainte”, a dat asigurări șeful SIS.
Explicațiile lui Alexandru Musteață au fost făcute în contextul în care anterior tot el a declarat în cadrul unui interviu pentru presa de la Chișinău că Rusia ar avea în plan să invadeze și Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluțiile războiului din Ucraina.