Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat după adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a Legii nr. 8224 privind minoritățile naționale din Ucraina, considerând regretabilă adoptarea acestui document legislativ în absența unei consultări a Comisiei de la Veneția.
„Avertizăm că accelerarea procesului de legiferare în contextul apropierii Ucrainei față de UE a afectat procesul de consultare cu reprezentanții minorităților naționale și cu comunitatea română din Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă.
Ministerul reamintește că, în Avizul formulat la 17 iunie 2022 privind cererea de aderare a Ucrainei la UE, Comisia Europeană a indicat, între pașii care trebuie îndepliniți, finalizarea reformei cadrului legislativ privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, și adoptarea imediată de mecanisme de implementare eficiente.
În context, România solicită autorităților ucrainene să consulte Comisia de la Veneția chiar și în acest stadiu și să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de șase luni pentru intrarea sa în vigoare.
„România susține pe deplin parcursul european al Ucrainei și înțelege dorința firească de accelerare a procesului de apropiere de UE, însă semnalează faptul că accelerarea intempestivă a procesului de legiferare în acest domeniu a afectat, de o manieră semnificativă, procesul de consultare cu reprezentanții minorităților naționale, care ar fi trebuit să fie unul de substanță, anterior adoptării legii”, mai precizează sursa citată.
În final, reprezentanții ministerului Afacerilor Externe subliniază că au transmis Ucrainei aspectele de analiză și solicitările prezentate prin intermediul unei scrisori adresate de ministrul Bogdan Aurescu omologului său Dmytro Kuleba.