De la începutul acestui an, cetățenii din Republica Moldova și din România pot transmite colete poștale în cele două state la prețuri mai mici. Costurile s-au redus cu aproape 30 la sută, în urma acordului bilateral semnat în februarie 2022 între „Poșta Moldovei” și „Poșta Română”.
Taxa unică pentru orice colet transmis din Republica Moldova spre România s-a redus cu o sută de lei. La asta se adaugă și un tarif redus cu 15 lei pentru fiecare kilogram al coletului, transmite TVR Moldova.
„Tariful fix este de 190 de lei moldovenești și per kilogram – 35 de lei. La coletele voluminoase plus 53 de lei”, a declarat Marina Aghelinova, șef Agenție Poștală
Reprezentanții Poștei Moldovei susțin că expedierea coletelor prin poștă este mai sigură decât trimiterea ocazională cu microbuzele de linie.
„Atunci când trimiți un colet printr-un operator poștal, ai garanția că acest colet va fi livrat. Mai mult decât atât, în multe cazuri sunt asigurate aceste colete. În caz de pierdere a coletului pot fi returnate atât costul trimiterii, cât și valoarea conținutului”, a explicat Roman Cojuhari, directorul interimar al Poștei Moldovei.
Înainte de a fi trimise, toate cutiile sunt supuse unui control minuțios pentru a evita incidentele.
„Noi, la recepționarea coletului îl primim sub formă deschisă. Operatorul este obligat să verifice conținutul coletului. În cazul în care sunt obiecte interzise, coletul nu se primește spre expediere. Presupunem că sunt baterii cu litiu, acestea pot curge și atunci sunt deteriorate alte trimiteri poștale”, a explicat Marina Aghelinova, șef Agenție Poștală.
Poșta Moldovei speră că reducerea tarifelor să impulsioneze expedierea de colete. Fluxul de intrare și cel de ieșire a fost în descreștere anul trecut cu 38, respectiv 36%. Memorandumul de colaborare semnat anul trecut între instituțiile poștale ale Republicii Moldova și României aduce mai multe facilități.
„Memorandumul ne permite să apropiem cât mai mult activitatea Poștei Moldovei de piața din România și invers. Acesta prevede mai multe activități, iar unele dintre ele vizând anume accesibilitatea întreprinderilor pe piețele din statele vecine”, a conchis Roman Cojuhari, directorul interimar al Poștei Moldovei.