Autoritățile din municipiile Bălți și Iași au semnat duminică, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, acordul oficial de înfrățire dintre cele două orașe.
În cadrul ceremoniei de semnare a documentului, Mihai Chirica, primarul de Iași, a subliniat relațiile speciale ale acestui municipiu din România cu orașele din Republica Moldova.
„Iașul este strâns legat de orașele Moldovei lui Ştefan cel Mare prin istoria comună, tradiţii, limbă şi trăire românească și, pe acest fundament de nezdruncinat, ne propunem să aprofundăm schimburile culturale, economice, academice, sportive și turistice”, a declarat primarul Mihai Chirica.
La rândul său, Nicolai Grigorișin, primarul municipiului Bălți, a mulțumit „partenerilor și prietenilor din România” pentru deschidere și a subliniat că acest acord are „un rol important atât pentru dezvoltarea municipiului Bălți, cât și pentru dezvoltarea relațiilor noastre de colaborare și parteneriat”.
Mihai Chirica, primarul de Iași, a fost însoțit la Bălți, de Ziua Culturii Naționale, de o importantă delegație. Astfel, după semnarea acordului, în ziua în care s-au împlinit 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, delegația ieșeană a depus coroane de flori la bustul poetului național de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți, precum și la monumentul aflat pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale.
Ulterior, oaspeții din România au vizitat și Universitatea de Stat „Alecu Russo”, acolo unde Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are o extensie universitară. De asemenea, Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, i-a conferit lui Mihai Chirica, primarul de Iași, „Crucea Bălțeană”, cea mai înaltă distincție a eparhiei basarabene.
„Mulțumesc partenerilor din Republica Moldova pentru găzduire, pentru prietenia pe care ne-au arătat-o și pentru întreaga deschidere de a construi noi și noi legături!”, a mai spus primarul Mihai Chirica.
Pe lângă edilul de Iași din delegația respectivă au mai făcut parte prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, academicianul Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, Cassian Maria Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor – filiala Iași, Adi Cristi, directorul Casei de Cultură a Municipiului Iași, Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipal „Regina Maria”, Carmen Cumpăt, directorul Spitalului Clinic de Recuperare, Gabriela Săndulescu, directorul Colegiului „Mihai Eminescu”, viceprimarul Cezar Baciu și Petru Movilă, administratorul public al municipiului Iași.