Sub genericul „Uniți în cuget și simțiri – Arc peste Carpați, Memoria”, pe 20 ianuarie, la Galați, va avea loc un eveniment deosebit dedicat Zilei Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, sau Mica Unire.
Evenimentul va vea loc la Casa Artelor din Galați, începând cu ora 10,00, și este organizat de Asociația de Dezvoltare pentru România, președinte de onoare Ambasador Iuliana Gorea Costin și Asociația „Danubiana”, președinte Antoaneta Crudu.
Printre acțiunile desfășurate se numără vernisajul expoziției „Monumentele Basarabiei Furate”, prezentarea filmului documentar „Nicolae Costin- Apostol al Românismului”, prezentarea cărții „Războiul monumentelor” scrisă de avocatul Iulian Rusanovschi, dar și o serie de cuvântări despre istoria românilor.
Unirea Principatelor Române este un eveniment care se sărbătorește la nivel național în data de 24 ianuarie. Această zi este o omagiere adusă unui moment istoric ce s-a produs pe 24 ianuarie 1859, prin care provinciile Moldova și Țara Românească au fost unite, datorită dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al celor două țări. O altă denumire folosită pentru acest moment istoric este Mica Unire.
Pe 24 ianuarie se sărbătorește, practic, primul pas concret făcut pentru înfăptuirea României Mari, care s-a finalizat apoi pe 1 Decembrie 1918. Acest prim pas a însemnat, de fapt, anunțarea de către Adunarea Electivă a Țării Românești a faptului că Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Țării Românești. Doar cu câteva zile înainte, pe 5 ianuarie 1859, tot Alexandru Ioan Cuza fusese ales drept domn și în Moldova.