Republica Moldova nu poate renunța la importul de gaze naturale din Federația Rusă. Declarația aparține ambasadorului R. Moldova la București, Victor Chirilă, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Capital.
„Au fost întrerupte conexiunile aeriene cu Rusia. Comerțul nostru cu Rusia, practic, s-a diminuat, pentru că multe întreprinderi au fost încurajate să se orienteze pe piața europeană. Din păcate, deocamdată, nu putem renunța la importul de gaze naturale din Federația Rusă. Suntem în continuare dependenți, pentru că în ultimii 30 de ani nu s-a făcut practic nimic în acest sens. Nu s-a făcut nimic pentru a deveni mai autonomi la capitolul energie în raport cu Federația Rusă. Abia acum, în ultimul an, cred eu s-a făcut cât nu s-a făcut în 30 de ani”, a subliniat Chirilă.
Fiind întrebat despre etapa la care se află autoritățile de la Chișinău în procesul de aderare la Uniunea Europeană, ambasadorul a precizat că se face tot posibilul pentru a fi îndeplinite condițiile cerute.
„Noi facem tot posibilul ca pe parcursul acestui an să îndeplinim acele condiții, astfel încâ în 2023, deja să avem o decizie clară, pozitivă din partea Uniunii Europene de a iniția negocierile. Mai mult decât atât, în paralel, ne pregătim din punct de vedere instituțional. Vor fi create 35 de grupuri de lucru, care, ulterior, vor fi responsabile de procesul de negociere cu Uniunea Europeană. Aici un rol important îl are România, care ne ajută să instruim oficialii de la diferite ministere, inclusiv de la MAE pentru a fi pregătiți și de procesul de negociere, dar și de procesul de monitorizare a implementării a angajamentelor în dialogul cu Uniunea Europeană”, a mai adăugat acesta.
În final, ambasadorul Chirilă a amintit și despre problema regiunii transnistrene, despre care a spus că fără o soluționare a acesteia „ne va fi greu să devenim stat membru al Uniunii Europene”, dar că, în viitorul apropiat, „vom fi martorii unor evoluții pozitive și pe dosarul transnistrean”.