Comisiile juridice din Senatul României și Parlamentul Republicii Moldova s-au reunit într-o ședință comună la Pitești.
În cadrul acestei întâlniri, membrii comisiilor respective au discutat despre asigurarea liberei circulații a profesiilor juridice, în special avocați și experți judiciari, despre oportunitatea de a implementa un proiect privind educația juridică în instituțiile de învățământ, dar și despre racordarea legislației R. Moldova la standardele europene.
Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova a apreciat, în cadrul discuțiilor de astăzi, susținerea României în diverse domenii și, în special, pentru obținerea de către R. Moldova a statutului de stat candidat la Uniunea Europeană. În acest sens, ea a subliniat că experiența României este valoroasă și în următoarele etape.
„Totodată, avem o misiune importantă. Este cea de racordare a legislației Republicii Moldova la standardele și acquis-ul comunitar pentru a putea începe procesul de negociere. Suntem conștienți de faptul că avem multe de învățat din experiența României. Vă rugăm să împărtășiți cu noi experiențele și lecțiile învățate de România în acest proces dificil”, a spus Olesea Stamate citată de Radio Chișinău.
La rândul său, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, Cristian Niculescu-Țâgârlaș, a precizat că procesul de elaborare a legilor în domeniul justiției a fost unul dificil pentru România, fiind implicate toate structurile.
Vicepreședintele Senatului României, Robert Cazanciuc, a subliniat că statul de drept prevede încrederea în cei care aplică legea, iar România poate fi un exemplu de bune practici pentru multe state, întrucât legile au fost raportate la orice standard european. El a mai remarcat importanța independenței justiției.
„Nu cred că există în România vreun magistrat astăzi care să spună că cineva a intervenit, într-o formă sau alta, în actul de justiție. Asta e deja în istorie. Dar asta nu înseamnă că magistrații nu trebuie să înțeleagă că independența asta nu înseamnă să faci ce vrei. Sigur că sunt discuții pe anumite instituții, texte pe care le putem împărtăși și suntem gata să vă spunem de ce am introdus în legi anumite dispoziții, dacă vi se par interesante. Cu siguranță e bine și să învățați din greșelile noastre”, a afirmat Robert Cazanciuc.
Menționăm că această reunire se desfășoară în perioada 19-22 ianuarie, fiind cea de-a treia ședință comună a Comisiilor juridice din Senatul României și din Parlamentul Republicii Moldova. Dialogul politic în acest sens a fost inițiat în 2022, când membrii celor două comisii au avut întrevederi la Chișinău și la Iași.