Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, a transmis un mesaj cu prilejul aniversării a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.
În acest sens, el a remarcat că trăim o zi istorică pentru întreaga suflare românească.
„Unirea Moldovei cu Țara Românească reprezintă unul din momentele cruciale ale istoriei neamului românesc, actul politic care a stat la baza României moderne. Ca istoric și cadru didactic nu pot să nu remarc potențialul educativ al acestui act politic. Adevăratele caractere nu se pot educa și instrui înafara dragostei față de Patrie, de istorie, de cultură, de strămoși. În ceea ce privește cauza românească, cel mai bine a sintetizat această necesitate istoricul Nicolae Iorga, care susținea cu insistență, încă de la începutul secolului XX, că unirea tuturor românilor trebuie pregătită, mai întâi, în conștiința acestora, motiv pentru care marele patriot și-a canalizat întreaga energie pentru instruirea și educarea românilor de pretutindeni. Constatăm acum, după un secol, că lucrurile nu s-au schimbat prea mult, iar observațiile lui N. Iorga sunt actuale”, a subliniat istoricul.
În context, el a mai adăugat că dintotdeauna, politica „faptului împlinit” a fost politica celui puternic, care și-a impus voința, încălcând toate principiile dreptului internațional.
„Fără a fi istoric și a cunoaște prea multe din istoria omenirii, nu e greu sa bănuiești consecințele tuturor acestor agresiuni, în condițiile în care realitatea zilei ne pune în fața unui exemplu similar, când un stat încalcă deliberat dreptul la suveranitate al altui stat. Cred cu tărie în comunitatea academică pe care am dezvoltat-o în toți acești ani, în comunitatea culturală, generatoare de idei și proiecte comune și nu, în ultimul rând, în prieteniile pe care le-am legat și care dau măsura fiecăruia dintre noi”, a mai spus Igor Șarov.
Amintim că astăzi, cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, în incinta Universității de Stat din Moldova, ICR Chișinău în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează o sesiune de prelegeri publice.