România a susținut, susține și va continua să susțină stabilitatea Republicii Moldova în mod concret și solidar, pe toate dimensiunile. Asigurările vin din partea lui Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe de la București.
Șeful diplomației române s-a aflat marți la New York pentru a participa, în calitate de vorbitor principal, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU pe tema „Amenințări la adresa păcii și securității internaționale: creșterea nivelului mărilor și oceanelor – implicații pentru pacea și securitatea internaționale”.
Astfel, Bogdan Aurescu a avut și o întrevedere bilaterală cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres. El a subliniat în cadrul discuțiilor că declarațiile recente ale președintelui Republicii Moldova, care s-a referit la planuri rusești de destabilizare a statului vecin, trebuie tratate cu toată seriozitatea.
Ministrul de Externe de la București „a arătat că România a susținut, susține și va continua să susțină stabilitatea Republicii Moldova în mod concret și solidar, pe toate dimensiunile, inclusiv în actualul context, precum și integrarea sa în Uniunea Europeană”, potrivit unui comunicat al MAE.
Amintim că președintele Maia Sandu a anunțat luni că Rusia ar avea în desfășurare un plan de acțiuni pentru a destabiliza situația din Republica Moldova, care ar presupune „acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.
Ulterior, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a venit cu o reacție în acest sens, precizând că Rusia nu are suficiente forțe pentru a ataca Republica Moldova, dar încearcă să descurajeze direcția pro-occidentală a Republicii Moldova și să submineze conducerea președintelui Maia Sandu.
Totodată, și Statele Unite ale Americii s-au arătat „profund îngrijorate” în urma relatărilor legate de un complot de răsturnare a Guvernului de la Chișinău.