Parlamentul de la Chișinău a votat astăzi, în prima lectură, proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile din Republica Moldova.
Proiectul a fost susținut de 56 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea parlamentară la Chișinău.
De cealaltă parte, socialiștii și comuniștii din opoziție au încercat să blocheze tribuna Parlamentului de la Chișinău în semn de protest și au cerut alegeri parlamentare anticipate.
Totuși, în ciuda scandalului, proiectul propus de deputații partidului de guvernământ PAS a fost votat în prima lectură.
Astfel, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”, „limbii oficiale”, „limbii de stat” și „limbii materne” în toată legislația Republicii Moldova. De asemenea, se va constata desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 al Constituției Republicii Moldova.
Proiectul mai prevede că sărbătoarea „Limba noastră”, așa cum apare în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.
Autorii proiectului susțin că este vorba despre o inițiativă tehnică de modificare a Constituției, care rezultă din obligativitatea executării și implementării actelor Curții Constituționale.
Menționăm că pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, așa cum este scris în Declarația de Independență, care prevalează asupra Constituției.