Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, care urmează să fie transmisă de către autoritățile Republicii Moldova în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, ar putea fi restaurată cu sprijinul României.
Guvernul de la București ar urma să-și asume finanțarea lucrărilor de restaurare ale imobilului ce va fi transmis, cu titlu gratuit, de către autoritățile de la Chișinău în proprietatea Mitropoliei Basarabiei.
Subiectul respectiv a fost abordat luni, 27 martie, în cadrul unei întrevederi dintre Mitropolitul Petru al Basarabiei cu o delegație de oficiali din România, condusă de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților de la București.
De asemenea, ÎPS Petru a mai discutat cu delegația de la București și despre alte proiecte și inițiative ale instituției, care vor fi implementate cu sprijinul României.
Astfel, Guvernul României garantează suplimentarea posturilor clericale pentru toți preoții și clericii care doresc să revină în sânul Bisericii Mamă, a Patriarhiei Române.
Totodată, s-a discutat și despre proiectele de pictură, înfrumusețare și dotare cu mobilier ale Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” și ale sediului Mitropoliei, care vor fi implementate în anul 2023 cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.
În acest context, Mitropolitul Petru al Basarabiei a mulțumit autorităților din România pentru sprijinul acordat atât Mitropoliei Basarabiei, cât și Republicii Moldova. De asemenea, el și-a exprimat gratitudinea pentru solicitările și inițiativele Patriarhiei Române, care prin intermediul Mitropoliei Basarabiei, mențin o colaborare strânsă între Guvernele celor două state.
La finalul întâlnirii, ÎPS Pentru l-a decorat pe Marcel Ciolacu cu Ordinul omagial Mitropolitul Gurie Grosu, „în semn de mulțumire pentru sprijinul acordat comunității basarabene și ca dovadă a prețuirii și binecuvântării arhierești”.
De asemenea, părțile au făcut un schimb de daruri simbolice, demonstrând astfel legăturile puternice și prietenia dintre cele două instituții românești.
Menționăm că din delegația de la București, care a întreprins luni, 27 martie, o vizită la sediul Mitropoliei Basarabiei, au mai făcut parte Robert-Marius Cazanciuc, vicepreședintele Senatului României, Titus Corlățean, senator al României și Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României la Chișinău.