Personalități de pe ambele maluri ale Prutului au participat, în perioada 28-29 aprilie 2023, la cea de-a treia ediție a conferinței „Cuvântul care ne unește”, desfășurată la Bălți.
Evenimentul a fost organizat de Liga Scriitorilor Români (LSR), Filiala Iași Nord-Est în cooperare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).
Conferința științifică a readus în prim-plan limba română și comunitatea de istorie, cultură, civilizație și spiritualitate, cu scopul de a consolida schimbul de experiență și relațiile de pe ambele maluri ale Prutului.
Printre participanții la eveniment s-au numărat Ilie Serediuc, prim-vicepreședintele LSR, Filiala Iași Nord-Est; conf. univ. dr. Lilia Trinca, decanul Facultății de Litere; conf. univ. dr. Lidia Pădureac, prim-prorector USARB; Anatol Moraru, directorul Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul USARB, scriitor, publicist, critic literar, membru al USM și USR; cercetător științific, ing. Solo Rotenstain, scriitor, vicepreședinte LSR-FINE, membru al USM și USR; prof. Silvia Hodaș, scriitor, critic literar, președinte LSR, Subfiliala Iași Nord-Est Junior, redactor Revista „Nord-Est Cultural”; consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu; interpretul Valentin Uzun; reprezentanți ai Ligii Scriitorilor din România, profesori, studenți și elevi.
Evenimentul de înaltă ținută academică, literară și culturală a cuprins trecerea în revistă a edițiilor anterioare, prezentare de cărți, reviste de cultură și un program artistic.
Comunicările științifice au prezentat date semnificative despre limba română și au elogiat valorile noastre comune.
„Universitatea dintotdeauna a fost un factor al culturii unde se formează elitele. Unul dintre scopurile universității este de a inocula valorile culturale. În mare parte, invitații noștri sunt oameni de cultură, reprezentanți ai Ligii Scriitorilor din România, în parteneriat cu care organizăm a III-a ediție ai acestei conferințe”, a spus Lilia Trinca, decanul Facultății de Litere, USARB.
La rândul său, poeta Veronica Rusu-Bucico, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți, care a coordonat și moderat evenimentul a remarcat că scopul acestuia este de a uni cugetul românesc printr-un singur gând.
„Prutul a devenit pentru noi stavilă geografică, doar geografică, iar gândurile și dragostea pentru această limbă frumoasă ne unește. Știm cu toții că suntem un neam” a menționat Veronica Rusu-Bucico.
În același context, Lidia Pădureac, prim-prorector USARB, a amintit că „Zemstva din Bălți a fost prima care a votat unirea cu România în anul 1918, de aceea noi zicem că acest oraș este un loc simbolic”.
De asemenea, consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a adresat un mesaj de salut și și-a arătat recunoștința față de eforturile depuse pentru organizarea celor trei ediții.
„Avem datoria de a prezenta cu sinceritate tinerilor valorile autentice; de noi depinde cum vom scrie, astăzi, prezentul, fiindcă așa vor scrie generațiile viitoare istoria despre noi”, a remarcat el.
Totodată, Petrișor Dumitrescu a mai vorbit despre importanța conștientizării apartenenței la spațiul comun de limbă, istorie, cultură, civilizație și spiritualitate, amintind sprijinul pe care România îl acordă necondiționat Republicii Moldova.