Pacea și securitatea Republicii Moldova și a întregii Europe este asigurată în prezent de Ucraina. Declarația a fost făcută de Dorin Recean, premierul de la Chișinău, care a participat astăzi, alături de Nicolae Ciucă, omologul său de la București, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, desfășurat în România.
Astfel, într-un discurs susținut în cadrul panelului dedicat sporirii rezilienței statelor afectate de crizele actuale prin cooperare, oficialul de la Chișinău a mulțumit ucrainenilor pentru că „luptă îndârjit și apără cu dedicație R. Moldova și întreaga Europă”.
De asemenea, el a adresat mulțumiri României și statelor occidentale pentru sprijinul în depășirea crizei energetice din această iarnă, subliniind că dacă la începutul războiului din Ucraina, Republica Moldova era dependentă în totalitate de resursele rusești, astăzi poate să facă față fără gazul și energia rusească.
Premierul de la Chișinău a vorbit și despre războiului hibrid dus de Rusia în Republica Moldova. „R. Moldova este atacată hibrid, dar la Chișinău încă nu cad rachete. Acest lucru se datorează Ucrainei. Însă, R. Moldova este atacată hibrid – propagandă, atacuri cibernetice, proteste plătite pentru a provoca destabilizări… Mai e vorba de ură interetnică promovată activ de canale rusești. Astfel, noi am consolidat capacitățile instituțiilor pentru a face față acestor provocări”, a declarat Dorin Recean.
Oficialul a mai remarcat că Republica Moldova a făcut un salt enorm în ceea ce privește înțelegerea statutului său de neutralitate.
„Am înțeles că statutul de neutralitate nu poate să te apere acolo unde nu este deloc respectat. Anume Rusia nu a respectat și nu respectă acest statut de neutralitate. De aceea, societatea se află într-o discuție foarte serioasă în ceea ce privește capacitatea noastră de apărare, care trebuie consolidată”, a spus el.
Dorin Recean a mai subliniat că Republica Moldova își înțelege rolul ei în această situație, că trebuie să participe la apărarea unei frontiere de 1.200 de kilometri, care este și frontiera Uniunii Europene.
La rândul său, premierul de la București, Nicolae Ciucă, s-a referit la necesitatea continuării sprijinirii R. Moldova, a cărei securitate depinde de situația din Ucraina, subliniind rolul pe care îl joacă România în regiune.
„Este un efort general al întregii societăți, apoi, un efort aliat, dar care ne privește direct și privește și capacitatea de sprijin a Ucrainei, cu tot ceea ce putem, pentru a câștiga acest război, tot așa cum trebuie să sprijinim și Republica Moldova, pentru a contracara efectele secundare ale războiului curent, securitatea sa fiind pe deplin interdependentă cu securitatea Ucrainei.”, a declarat Nicolae Ciucă în discursul său.
În marja Forumului, cei doi premieri au discutat și despre proiectele în derulare și au trasat prioritățile de fortificare a agendei bilaterale România-Republica Moldova.
Menționăm că a șaptea ediție a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani s-a desfășurat astăzi, 18 mai, la București.