Republica Moldova are statutul de candidat pentru aderare la UE și trebuie să implementeze acum reformele. Mesajul a fost transmis de Josep Borrell, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și vicepreședintele Comisiei Europene.
El a subliniat înaintea începerii Summitului Comunității Politice Europene din Republica Moldova că voința cetățenilor și a Guvernului de la Chișinău este una „clar europeană”.
„Republica Moldova are statutul de candidat pentru aderare la UE și trebuie să implementeze acum reformele”, a spus Borrell, după ce a fost întâmpinat de președintele Maia Sandu.
Fiind întrebat despre impedimentele care pot apărea în calea aderării Republicii Moldova la UE în contextul problemei teritoriale legate de regiunea separatistă transnistreană, oficialul european a dat de înțeles că nu vede niciun impediment în acest sens.
„Republica Moldova decide în mod independent ce se întâmplă cu regiunea transnistreană. Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială și Republica Moldova o poate face.”, a spus șeful diplomației europene.
De asemenea, Josep Borrell a menționat că această reuniune, care are loc la granița cu Ucraina, va transmite un mesaj puternic de unitate.
„Sper că prezența de aici, la granița cu Ucriana, a multor lideri va trasmite un mesaj puternic. Este important ca acest mesaj să ajungă la Rusia. Rusia nu este aici nu pentru că nu vrem să o invităm, dar Putin a exclus Rusia din această comunitate prin lansarea războiul nejustificat împotriva Ucrainei. Stabilitate, conectivitate și securitate sunt mesajele noastre cheie la acest Summit”, a subliniat Josep Borell.
Menționăm că Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se desfășoară la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.
Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul de a discuta și de a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.