Prima ediție a Summitului Tinerilor din Republica Moldova se va desfășura, în perioada 1-3 septembrie 2023, la Chișinău.
Evenimentul va fi organizat de Federația Tinerilor Basarabeni din România (FTB România), în urma obținerii unei finanțări în valoare de 70.000 de lei din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) în cadrul concursului de proiecte dedicat comunităților din stânga Prutului.
„Anul acesta lansăm ediția pilot al Summitului pe modelul Summitul Tinerilor din România, evenimentul central al Programului de Capitală a Tineretului din România, deafășurat de 7 ediții. Prima ediție a evenimentului cu conceptul „Dor de rădăcini” este organizat în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Consiliul Tineretului din România”, a anunțat FTB România.
Acest summit își propune să conecteze tinerii basarabeni care-și fac studiile sau care trăiesc în România cu tinerii din Republica Moldova, astfel, motivându-i să revină acasă și să contribuie împreună la dezvoltarea Republicii Moldova.
„Prin conceptul proiectului din acest an „Dor de rădăcini”, vrem să sensibilizăm tinerii noștri, care locuiesc sau își fac studiile în România și să contribuim la revenirea acestora în Republica Moldova, acasă, la rădăcini. În plus, datorită obținerii statutului de stat candidat la UE, implicarea tinerilor în parcursul european al statului, mai ales, din faza incipientă și în următorii cel puțin 7-10 ani este indispensabilă pentru crearea unui viitor cu oportunități de dezvoltare acasă. Ne propunem ca Summitul Tinerilor din Republica Moldova să devină un eveniment de tradiție, care, anual, să adune la aceeași masă tinerii din Republica Moldova, inclusiv cei care-și fac studiile sau locuiesc în România, autoritățile Republicii Moldova, companii private, ONG-uri și formatori de opinie”. a afirmat Cristin Murafa, președinte FTB România.
Organizatorii vor aduce la aceeași masă 100 de participanți dintre care 80 de tineri și 20 de reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova și România, companii private, ONG-uri care lucrează cu tinerii și formatori de opinie. Aceștia vor participa la paneluri de discuții și la ateliere de lucru pe teme ce vizează rolul tinerilor în procesul de aderare al Republicii Moldova la UE și viitorul muncii în Republica Moldova.