Fără implicarea României, Republica Moldova nu ar fi obținut statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București.
El a mai precizat că România a fost primul stat care a recunoscut independența R. Moldova, fiind în ultimele trei decenii mereu alături de cetățenii din stânga Prutului.
„România a fost primul stat care a recunoscut independența R. Moldova, primul stat care a deschis misiunea diplomatică în Chișinău și, în acești 32 de ani de independență, România a fost mereu alături de noi, ne-a ajutat, a fost deschisă pentru susținerea de care avea nevoie R. Moldova. Din păcate, nu întotdeauna R. Moldova era interesată de susținerea și de ajutorul pe care România era gata să ni-l ofere. Știți de ce?! Am avut diferite guvernări la putere în R. Moldova. Unele din ele au fost deschis antiromânești, antieuropene și altele din ele au fost ezitante să propună o agendă ambițioasă în relația noastră cu România. Alții au propus, dar n-au dus nimic până la capăt”, a precizat Chirilă în cadrul unui interviu pentru presa din România.
Diplomatul a mai afirmat că, după mulți ani de independență, în sfârșit în ambele state, legate puternic prin „limbă, istorie, tradiție și etnie”, există clase politice capabile să dezvolte relațiile diplomatice.
„În sfârșit, după 32 de ani, avem o guvernare care are curajul să propună o agendă ambițioasă, are sinceritatea să construiască această relație pe un fundament temeinic. Când spun fundament temeinic, vorbesc de ceea ce ne unește de secole: limba, istoria, tradițiile și etnia comună. Chiar dacă suntem despărțiți de o frontieră, suntem de același neam și acest lucru trebuie să stea la fundamentul parteneriatul nostru, dacă într-adevăr ne dorim nu doar o relație sinceră, dar și o relație care să se bucure de încredere din ambele părți și o relație care să privească spre viitor, propunând niște proiecte comune, care să ne aducă tot mai aproape în domeniul economic, în domeniul infrastructurii, în domeniul politic, cum ar fi integrarea europeană. Astăzi avem toate acestea. Avem și la București, și la Chișinău, clase politice care înțeleg miza momentului, înțeleg că dialogul și interacțiunea ne pot ajuta să clădim un parteneriat solid, care să ne aducă pe noi împreună în UE”, a mai spus Victor Chirilă.
Potrivit ambasadorului Republicii Moldova în România, într-adevăr, „traversăm cea mai intensă perioadă în relațiile noastre, intensă din punct de vedere al dialogului, intensă din punct de vedere al proiectelor din diferite domenii, intensă din punct de vedere al comerțului care crește de la an la an, intensă din punct de vedere al investițiilor care se fac”.