Nume importante din literatura contemporană românească și cea internațională se vor reuni, la Chișinău, în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT.
Evenimentul se va desfășura, în perioada 20-22 octombrie, la Chișinău. Un element inedit al acestei ediții – pilot va fi Trenul Literaturii care va uni simbolic cele două capitale ale Moldovei – Iași și Chișinău.
Trenul caravană va porni din Iași – vineri, 20 octombrie, ora 12.00 – și va ajunge la Chișinău la ora 16.40. La bord vor urca autorități de pe ambele maluri ale Prutului, scriitori români, pasionați de literatură și nu numai, care timp de 4 ore vor avea parte de performance de poezie, dezbateri literare și un concert inedit susținut de trupa Balkan Taksim.
„Printre cei care au confirmat prezența în Trenul Literaturii se numără mai multe oficialități din România și Republica Moldova: Costel Alexe – președintele Consiliului Județean Iași; Diana Baciuna – secretarul de stat al Ministerului Culturii din România; Veronica Roșca – parlamentar de la Chișinău, președintele Grupului de prietenie Republica Moldova – România; Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării din R. Moldova; Andrei Chistol, secretar de stat al Ministerului Culturii din R. Moldova; Narcis Afrăsinei, director adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău; Ovidiu Năftănăilă, prim-colaborator al Ambasadei României în Republica Moldova; Alexandru Ambros, primar al orașului Ungheni, alături de managerul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, Lucian Dan Teodorovici și de directorul executiv FILIT Chișinău, Aura Revenco”, anunță Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău.
Festivalul are în centru trei evenimente principale, desfășurate pe scena Teatrului Fără Nume, cu autori mari din literatura și dramaturgia contemporană mondială: Guzel Iahina (Kazan), Manuel Vilas (Spania) și Iwan Wyrypajev (Polonia).
Totodată, în cele trei zile de FILIT Chișinău vor fi organizate mai multe evenimente culturale: întâlniri cu scriitori din România și din Europa, ateliere tematice pentru copii, întâlniri ale cluburilor de lectură, ateliere de scriere creativă pentru liceeni și întâlniri profesionale cu traducători, scriitori și editori. Printre traducătorii cunoscuți care vor veni la FILIT Chișinău, se numără Elena Borras Garcia (Spania) și Marin Mălaicu-Hondrari (România).
În program va fi inclusă și Noaptea albă a Poeziei, un maraton de poezie și muzică, la care vor participa zeci de poeți de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din străinătate.