Tiraspolul îi obligă pe fermierii din raionul Dubăsari să achite taxe în bugetul regiunii separatiste transnistrene. Asta după ce autoritățile constituționale au decis ca antreprenorii din stânga Nistrului să achite taxe vamale în bugetul Republicii Moldova, la fel ca și cei de pe malul drept.
Potrivit TVR Moldova, în decizia luată de așa-zisele autorități de la Tiraspol se spune că „procedura de vămuire a mărfurilor a fost schimbată”. „Chiriașii de terenuri din mai mule localități din raionul Dubăsari vor putea folosi o autorizație specială simplificată a persoanelor fizice și juridice pentru încă trei luni. Este vorba despre cei care cultivă terenuri agricole(…) din satele Doroţkaia, Pîrîta, Koşniţa, Pohrebea, Cocieri, Molovata Nouă, Vasilievca. Cu toate acestea, mărfurile pe care le deplasează peste graniță vor fi supuse următoarelor proceduri vamale: eliberare pentru consum intern, export, import temporar și reexport.”
În cadrul unui briefing de presă, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krassnoselski, a dat dreptate Chișinăului, cel mai probabil fără să-și dea seama. „Vreți în Europa? Vreau să vă reamintesc că în Europa sunt respectate valorile umane ca drepturile omului, dreptul la libertate, dreptul la antreprenoriat”, a spus el.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Biroului Politici de Reintegrare de la Chișinău a subliniat că eforturile autorităților de la Chișinău se concentrează pe restabilirea spațiului unic economic, vamal și fiscal.
„Încadrarea treptată a agenților economici din regiunea transnistreană în câmpul legal al statului este o prerogativă a Guvernului. Tiraspolul este îndemnat să conștientizeze necesitatea depolitizării subiectului și necesitatea instituirii unui raport echitabil și nediscriminatoriu în domeniul exportului/importului de mărfuri în raport cu antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a explicat Mariana Sarî.
Și Ion Tăbârță, analist politic de la Chișinău, a comentat această situație, remarcând că în acest mod Tiraspolul crede că va determina Chișinăul să anuleze decizia. „Este un răspuns politic la o decizie a Chișinăului, care, în mod logic, trebuie să ajungă la reglementări economice juridice. Tot timpul agenții economici de pe malul stâng au fost privilegiați în comparație cu cei de pe malul drept. Această decizie a Chișinăului nu încalcă în niciun mod anumite prevederi anterioare”, a precizat analistul politic.
Menționăm că de pe 1 ianuarie, autoritățile de la Chișinău au pus în aplicare un nou Cod Vamal care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxele vamale în bugetul Republicii Moldova. Până acum, chiar dacă companiile transnistrene erau înregistrate pe malul drept al Nistrului, plăteau taxe vamale în bugetul regiunii separatiste.