Ministerul Culturii al Republicii Moldova a prezentat săptămâna aceasta proiectul unui cartier istoric care ar putea fi amenajat în Chișinău.
Acest proiect face parte din șirul acțiunilor care ar urma să fie întreprinse pentru a proteja patrimoniului construit al Republicii Moldova.
Astfel, cartierul istoric ar putea fi amenajat în perimetrul străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni și Pușkin, cuprinzând și porțiunea cu pavaj istoric de pe strada 31 August 1989 din Chișinău.
Conceptul, al cărui autor este arhitectul Roland Rotar, pornește de la o viziune unitară asupra acestui cartier istoric, unde se află mai multe clădiri istorice și de patrimoniu ale Republicii Moldova. Printre acestea se numără Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă, Biblioteca Națională și Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău.
„Ne propunem ca acest cartier să devină o zonă culturală distinctă a unei capitale europene – cu spații publice în care să se desfășoare simultan evenimente, reabilitat cu materiale care se potrivesc cel mai bine contextului istoric”, a declarat Sergiu Prodan, ministrul Culturii de la Chișinău.
Potrivit oficialului, proiectul răspunde soluției identificate la platforma de discuții privind amenajarea străzii 31 August 1989, care a reunit reprezentanți ai Primăriei Chișinău, ai societății civile și ai comunității de profesioniști – și anume, ca această porțiune să fie pietonală.
Sergiu Prodan a mai specificat, totodată, că Ministerul Culturii de la Chișinău se angajează să amenajeze spațiile care aparțin statului din acest perimetru, strada propriu-zisă rămânând în responsabilitatea municipalității. Astfel, el a chemat Primăria mun. Chișinău la colaborare „pentru a crea împreună, în oraș, o zonă pietonală adevărată, în beneficul cetățenilor și al turiștilor care vizitează R. Moldova”.
Menționăm că Ministerul Culturii al Republicii Moldova a prezentat joi, 1 februarie, și alte inițiative legislative și proiecte arhitecturale care ar urma să contribuie la prezervarea obiectelor de patrimoniu, incluzându-le armonios în circuitele cultural-istorice.