Cele mai bune strategii de securitate implementate în alte state sunt analizate, la Chișinău, în cadrul celui de-al nouălea HUB de Securitate al UE, pentru a ajuta R. Moldova să devină mai rezilientă în contextul războiului din regiune, dar și al războiului hibrid la care este supusă din partea Rusiei.
„Rolul UE este să sprijinim R. Moldova în fața amenințărilor cu care se confruntă statul astăzi, cu care s-ar putea confrunta în viitor și să ajutăm la prevenirea acestora. UE s-a confruntat cu diverse amenințări hibrid. Strategia de Securitate a R. Moldova menționează două amenințări principale: Federația Rusă și corupția. Este foarte important ca UE să fie alături de R. Moldova, ceea ce vom face pentru a apăra în R. Moldova democrația și libertatea”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, citată de presa de la Chișinău.
Oficialul european a mai remarcat rezultatele înregistrate în cei aproape doi ani de activitate pe această platformă ce vizează managementul frontierelor, menționând că astăzi 100 de oficiali ai Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) lucrează cot la cot cu ofițerii din R. Moldova, consolidând securitatea la graniță.
„R. Moldova este statul care suferă și este influențat în cea mai mare măsură de Rusia prin diferite acțiuni de dezinformare, prin prezența militară și amestecul Rusiei în treburile interne ale R. Moldova. R. Moldova nu este singură. UE va fi întotdeauna alături de R. Moldova și vom continua să facem acest lucru până situația se va stabiliza”, a punctat comisarul european Ylva Johansson, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova.
La rândul său, Adrian Efros, ministrul de Interne de la Chișinău, a afirmat că participanții la cel de-al nouălea HUB de Securitate al UE fac schimb de informații despre climatul de securitate din regiune, astfel încât instituțiile responsabile din R. Moldova să aibă „capacitatea de a anticipa anumite situații care pot atenta la securitatea statului nostru și a UE”.
„Este important pentru noi că nu suntem singuri în fața războiului hibrid în care ne aflăm astăzi. Avem parteneri de încredere care ne susțin prin diferite programe ca R. Moldova să devină rezilientă în fața evenimentelor cu care ne confruntăm pe segmentul de securitate. (…) Ne dorim să avem acea centură de securitate prin care să oferim garanție nu doar cetățenilor R. Moldova, dar garanție de securitate pentru întreaga Europa. Avem un război la graniță și acest lucru ne unește pe toți sub acea cupolă de securitate ca să rezistăm și să avem capacități de a riposta la încercările și pericolele care vin din Est”, a punctat ministrul Efros.
Menționăm că, în perioada 15-16 februarie 2024, la Chișinău, are loc cea de-a noua ședință a HUB-ului de Securitate al Uniunii Europene. De această dată, în cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte privind cooperarea regională pentru securitatea și managementul integrat al frontierelor.