Ucraina a făcut primii pași în modificarea legislației pentru minorități, inclusiv în domeniul învățământului, astfel încât predarea în școlile din comunitățile românești să poată fi continuată în limba română. Declarația a fost făcute de Aurica Bojescu, secretarul responsabil al Uniunii inter-regionale „Comunitatea românească din Ucraina”, pentru Agerpres.
Potrivit sursei citate, Parlamentul ucrainean a abrogat prevederile legislative care impuneau școlilor cu predare în limba minorităților, inclusiv cele în limba română, să introducă progresiv predarea în limba ucraineană a disciplinelor de bază, de la 20% din totalul orelor de curs în clasa a V-a până la 60% în clasa a XI-a.
Cu toate acestea, Aurica Bojescu consideră că actul normativ de bază privind învățământul mai necesită câteva corecții, în interesul comunității românești din Ucraina.
„Nu avem încă schimbări la articolul 7 din Legea învățământului, așa cum prevede Constituția Ucrainei, unde este garantat procesul de învățământ în limba maternă în școli. Noi încă ne punem întrebarea de ce în satele noastre, în localitățile unde noi avem școli, predarea să nu fie garantată în școală, ci doar în clase. Continuăm să discutăm cu Ministerul Învățământului, cu Departamentul pentru Etnopolitică al Guvernului concret pentru aceste schimbări. (…) Cel mai important punct care încă nu s-a realizat este Bacalaureatul, care nu se permite în limba în care s-a învățat, așa cum este prevăzut în România. Nici Bacalaureat la limba maternă noi nu avem, ceea ce face ca motivația pentru a învăța în limba maternă, în limba română, să lipsească. Dacă în toți anii elevii învață în limba română, ei ar trebui să dea Bacalaureatul tot în limba română. Acum, Bacalaureatul în limba română este permis doar celor care au mers la școală până la 1 septembrie 2018”, a adăugat Bojescu.
Aceasta susține că întreaga comunitate românească are revendicări constructive, care au la bază prevederile Constituției ucrainene, dar și normele juridice internaționale referitoare la minorități.