Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a transmis miercuri, 1 mai, un mesaj cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la cel mai mare val de extindere din istoria UE.
Astfel, oficialul european a remarcat în acest context că Republica Moldova, Ucraina și Georgia se numără printre statele care au în prezent o „fereastra istorică” pentru a-și lega viitorul de Uniunea Europeană.
„În urmă cu douăzeci de ani, familia europeană a îmbrățișat zece noi state membre, un pas îndrăzneț care a reunificat și mai mult Europa, după decenii de diviziuni după cel de-al Doilea Război Mondial. A fost cel mai mare val de extindere al UE. A fost o reunificare a unui continent care luptă pentru libertatea tuturor oamenilor, pace, stabilitate și prosperitate.
Cu toate acestea, munca noastră privind reunificarea continentului nu este completă. O știam înainte de 2022 și o știm și mai mult astăzi, odată cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În ultimii ani, milioane de europeni și-au arătat dorința și speranța de a se alătura proiectului UE.
Balcanii de Vest, Turcia, Ucraina, R. Moldova și Georgia au o fereastră istorică de oportunitate de a-și lega puternic viitorul de Uniunea Europeană. Extinderea UE este o politică transformatoare care sporește securitatea, justiția și democrația, ridicând în același timp nivelul de trai al europenilor, a subliniat Josep Borrell în mesajul său.
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate a mai adăugat că UE și statele candidate cooperează în materie de securitate și apărare, astfel încât „să putem face față împreună și să îmbunătățim multiplele provocări geopolitice”.
„Viitoarele state membre trebuie să își consolideze instituțiile democratice și să susțină drepturile omului și libertățile fundamentale. De asemenea, UE lucrează pentru a se reforma, pregătindu-se astăzi pentru Uniunea de mâine. Aspirăm nu doar la o Uniune mai mare, ci și la una mai puternică, capabilă să susțină și să proiecteze valorile noastre comune în întreaga lume. Statele candidate și UE au oportunitatea istorică de a construi o Uniune Europeană mai mare, mai profundă și mai puternică”, a conchis Borrell.
Menționăm că la 1 mai 2004 a avut loc cel de-al cincilea val de extindere din istoria UE. Zece state printre care Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria au aderat atunci la UE. Aceasta a fost cea mai mare extindere din punctul de vedere al populației și al numărului de țări, momentul fiind denumit colocvial „Big Bang”.
De atunci, UE s-a mai extins în 2007, cu aderarea României și a Bulgariei, și în 2013, prin aderarea Croației.