Interviu acordat pentru Info-Prim Neo de către Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale
– La 29 iulie, Constituţia noastră a făcut majoratul. Cât de „matură” este Legea Supremă a Republicii Moldova, dacă luăm în calcul că mai mulţi politicieni au declarat că aceasta trebuie modificată?
– Relaţiile sociale sunt într-o continuă dezvoltare şi permanentă evoluţie. Constituţia trebuie să fie mereu actuală şi să corespundă relaţiilor şi realităţilor sociale. Prin urmare, toate constituţiile lumii sunt periodic modificate, revăzute, sau chiar adoptate unele noi, pentru a le aduce în corespundere cu relaţiile sociale pe care trebuie să le guverneze.
Republica Moldova nu este o excepţie în acest sens. Constituţia noastră a fost adoptată în perioada, când noi făceam primii paşi pe calea construcţiei statale, fără să avem prea multă experienţă în acest sens. Prin urmare, nu trebuie să ne mire că anumite mecanisme din actuala Constituţie nu funcţionează, aşa cum ar trebui să funcţioneze.
Constituţia poate fi revizuită doar cu respectarea limitelor constituţionale de revizuire. Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor. Este important să menţionez că nici o revizuire nu poate fi făcută, dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.
– Ce înseamnă Constituţia pentru un popor? Ce înseamnă Constituţia Republicii Moldova pentru moldoveni?
– Declaraţia de Independenţă şi Constituţia sunt două documente fundamentale pentru ţara noastră. Statul Republica Moldova a fost construit pornind de la principiile exprimate în Declaraţia sa de Independenţă şi care se regăsesc plenar în textul actualei Constituţii. În calitate de valori supreme, Constituţia consfinţeşte: caracterul unitar şi indivizibil al statului, supremaţia legii, dreptatea şi pluralismul politic, democraţia, respectul pentru demnitatea, drepturile şi libertăţile omului.
Constituţia Republicii Moldova reprezintă filozofia existenţială a ţării noastre, de la care nu se poate devia. Misiunea fundamentală a Constituţiei este de a asigura democraţia şi armonia socială, ceea ce este imposibil de atins fără asigurarea statului de drept şi respectarea necondiţionată a drepturilor constituţionale.
Continuare INFO-PRIM-NEO