Șeful misiunii diplomatice a Rep. Moldova la Moscova, Andrei Galbur, a discutat, într-un interviu pentru Ziarul Național, despre obiectivele Republicii Moldova în relația cu Federația Rusă, accentuând faptul că parcursul european al statului pe care-l reprezintă ar aduce beneficii inclusiv Rusiei.
„Autoritățile ruse au declarat de mai multe ori că este dreptul suveran al unui stat să decidă vectorul său de dezvoltare. Noi, la rândul nostru, în dialogul cu colegii din Federația Rusă am demonstrat și vom continua să demonstrăm, nu doar prin vorbe, că opțiunea europeană a țării noastre nu vine în niciun fel în contradicție cu dezvoltarea unor relații de parteneriat pragmatic, atât cu Moscova, cât și cu alte state din respectivul spațiu geografic. Personal, sunt sigur că Rusia are doar de câștigat de la avansarea R. Moldova în parcursul său european”, a declarat diplomatul cu referire la o posibilă aderare a Rep. Moldova la proiectul Uniunii Vamele Euroasiatice.
În ceea ce privește prezența trupelor rusești pe teritoriul regiunii transnistrene, Andrei Galbur a declarat că „păreri pot fi multe, însă în activitatea mea mă conduc strict de poziția autorităților țării mele în această problemă. Poziția este cunoscută și nu a suferit schimbări. Pledăm pentru retragerea completă a forțelor armate rusești din Moldova în conformitate cu angajamentele internaționale și aici vorbim despre stocurile de muniții de la Cobasna și trupele militare care asigura paza acestora”.
Potrivit sursei, Șeful misiunii diplomatice a Rep. Moldova în Federația Rusă, a mai adăugat că „în ceea ce privește contingentul în operațiunea de menținere a păcii, poziția la fel este clară, că doar o operațiune multinațională cu mandat pertinent din partea unei organizații internaționale autorizate în acest sens poate avea legitimitatea și eficiența necesară. Autoritățile ruse cunosc foarte bine poziția R. Moldova și în comunicatele, comentariile, declarațiile oficiale au formulat poziția lor. Este un subiect care va continua să fie abordat în cadrul dialogului”.
Întrebat fiind care este poziția oficialilor ruși referitoare la criza politică de la Chișinău, oficialul a declarat că oficialii ruși, ca și ceilalți observatori europeni, urmăresc cu atenție evoluția evenimentelor de la Chișinău.