Ovidiu Alexandru Raețchi, deputat Colegiul 4 Diaspora-România, a afirmat într-un discurs că este timpul ca românii de pe ambele maluri ale Prutului să sa își manifeste din nou liber opțiunea în chestiunea integrării Basarabiei în spațiul european alături de Romania.
„Stimați colegi,
Doamnelor și domnilor parlamentari,
Se vorbește din ce în ce mai mult despre perspectiva integrării Republicii Moldova în structurile europene alături de România. Două state românești în Uniunea Europeană – cu viziunea implicită a unei disoluții a frontierei – și avem practic o Unire clasică. O Unire care se putea realiza, cu mai mult curaj, cu mai multă luciditate, chiar după căderea comunismului.
În contextul eforturilor de integrare ale Moldovei în Uniunea Europeana, dar și al revizuirii preconizate a Constituției României – care va legifera proiectul regionalizării – consider util să reamintesc aici semnificația Podului de Flori al anilor 1990. 1.200.000 de romani s-au întâlnit atunci, într-un entuziasm excepțional, neatins poate de la momentul 1918, pe un simplu pod de frontieră, devenit însă reper istoric și emoțional.
Atunci, Podul de Flori a reprezentat o manifestare clară a voinței de unire a Basarabiei cu România.
Astăzi doresc să propun românilor de pe ambele maluri ale Prutului să își manifeste, din nou, liber opțiunea în chestiunea integrării Basarabiei în spațiul european alături de România.
La douăzeci și trei de ani de la momentul 6 mai 1990, Podul de Flori se poate așeza din nou peste Prut. Românii de pe ambele sale maluri își doresc acum, în 2013, precum românii de pe cele două maluri ale Milcovului in 1859, să anuleze limita identitară a unui simplu curs de apă. Românii și basarabenii nu au nevoie de pașaport pentru a se recunoaște.
De aceea, împreună cu prietenii și entuziaștii din societatea civila, din cultura, din media, din clasa politică, dorim să reînviem Podul de Flori. De la Chișinău și București se simte aceeași tensiune, aceeași așteptare încordată. Acum sau la anul, în orice caz extrem de repede și sigur. El vine pentru că un nou milion de români vor sa se întâlnească pe malurile unui râu pe care doar mania cartografică l-a transformat în graniță birocratică.
În acest context, doresc să remarc în mod explicit, de la tribuna Parlamentului, activitatea unei organizații civice etalon în acest domeniu – Platforma Civica Acțiunea 2012 – organizație care educă practic elita politică româneasca în direcția naturala a Unirii. Și pentru asta trebuie să le mulțumim”.
Pe 6 mai 1990 cortina de fier dintre URSS și România a căzut, iar românii de pe ambele maluri ale Prutului- despărțiți timp de 50 de ani- s-au reîntâlnit și au aruncat flori pe apa râului pentru a marca evenimentul. De aceea, acțiunea poartă numele simbolic „Podul de flori”, iar anul acesta s-au împlinit 23 de ani de la acel moment.
Sursa: Blogul lui Ovidiu Raețchi