LUNI, 3 IUNIE
Un jurnal de campanie am primit printr-un concurs favorabil de împrejurări de la Bistrița, scris de Ovidiu Lazăr, persoana noastră de contact pe județul Bistrița-Năsăud. Să lecturăm:
Am aflat de această campanie prin intermediul reţelei Facebook şi am decis că este cazul să ma implic şi eu. M-am înscris pe site şi în câteva zile am fost sunat de cineva de la Bucureşti (Mirela). Am aflat că eu am fost prima persoană din judeţul nostru care a răspuns la telefon, aşadar eram în acel moment singur, dar nu a contat prea mult pentru că eram deja pornit să iniţiez şi să duc treaba aceasta până la capăt. Am comunicat adresa mea şi în scurt timp am primit cele necesare pentru a putea începe şi anume: ecuson, tabelele pentru semnături, pliante, stickere, propunerea legislativă şi un manual cu informaţii utile.
Prima semnatură a fost a mea, apoi ale părinţilor. Am început să adun semnături de la rude şi prieteni, cerând de la fiecare să-mi recomande câte două persoane cunoscute şi care, în opinia lor, nu ar avea probleme în a ne susţine cauza şi a-mi da datele lor personale. Am purtat tabelele cu mine şi încă le port, mai tot timpul ştiind că o sa întalnesc din când în când câte-un cunoscut căruia nu-i ştiu numărul de telefon sau alte date de contact şi le cer sprijinul. Am aflat de campania aceasta cu aproximativ 2 săptămâni înaintea sărbătorilor de Paşti, astfel că activitatea de colectare propriu-zisă a început la câteva zile după sărbători.
După un timp am constatat că a merge din casă în casă îmi ia destul de mult timp, astfel că am început să caut voluntari. Am profitat de o întâlnire pe o altă temă şi aşa am gasit prima mea colegă, însă aceasta a putut începe activitatea în câteva săptămâni după prima noastră discuţie. M-am văzut singur din nou, până când am primit un e-mail de la o tânără doamnă (Antonina) care-mi cerea să ne întâlnim pentru că auzise şi ea de ceva vreme de campanie, însă nu ştia până în acel moment cu cine putea să intre în contact pentru a participa. Găsise datele mele prin colegii de la Cluj şi le mulţumesc pentru asta.
Am aflat că noua colegă era venită tocmai din Basarabia şi că s-a căsătorit în România. Fiind pentru prima dată când am dat ochii cu un frate basarabean, crezusem iniţial că stau de vorbă cu un român din judeţul Suceava, însă mai apoi am aflat că de fapt stau de vorbă cu un român de peste Prut, am fost şi mai bucuros şi am învăţat, sper, care este diferenţa dintre accentul unui român din Suceava şi accentul unui român din Bălţi.
Nu a durat mult şi am început să umblăm dupa cort şi autorizaţie de la Primăria Bistriţa. Colega cea nouă a reuşit să obţină autorizaţia destul de uşor şi fără costuri, singurul motiv de întârziere fiind o schiţă ce a trebuit modificată atunci când am fost sfătuiţi să amplasăm cortul în altă zonă din centrul oraşului, din cauza unor concerte care au avut şi care încă vor mai avea loc în aceeaşi zonă.
Tot colega cea nouă a cautat şi un cort şi chiar a avut speranţe că va primi unul, însă în cele din urmă aşteptarea nu a dat roade. M-am văzut nevoit să întreb şi eu şi am găsit un cort la un amic de-al meu, însă a mai durat câteva zile până l-am primit, amicul respectiv fiind plecat în Cluj-Napoca pentru câteva zile.
În câteva săptămâni de la implicare, eu aveam 30 de semnături adunate de la rude şi prieteni şi asteptam cu nerabdare cortul pentru că ştiam că o sa avem un randament mai bun. Un alt motiv de bucurie a fost acela că am aflat de la colegii din Bucureşti de încă 4 persoane care s-au oferit voluntari şi care mi-au confirmat că ne pot ajuta şi cu cortul.
În ceea ce priveşte mediatizarea, am reuşit să discut cu un jurnalist din presa locală si acesta a decis, în urma discuţiei, să scrie un articol despre noi, care a aparut atât pe internet, cât şi în ziarul printat: http://www.mesagerul.ro/2013/05/14/un-bistritean-strange-semnaturi-pentru-basarabia.
Am încercat, de asemenea, să o iau pe calea cea scurtă şi anume am întrebat la unitatea militară din oraş dacă pot să ne ajute cu ceva, însă ţinând cont că ei sunt o instituţie publică, deşi ar avea toate motivele să ne ajute, răspunsul a fost nefavorabil. Am încercat să găsesc oameni şi pe la câteva fundaţii din oraş, însă tot ce s-a putut obţine a fost o informare printre colaboratorii acestora, rezultatele fiind deocamdată nule din această direcţie. Am decis că trebuie să merg şi pe varianta prezentată în manual, referitoare la biserici, astfel că mâine urmează să discut din nou cu cei de la Protopopiatul Bistriţa-Năsăud în încercarea de a găsi un sprijin, urmând să mă duc cel puţin la bisericile din oraş, în zilele de duminică.
Problemele ivite până acum au fost acelea referitoare la cort şi anume faptul că trebuie să-l montam şi să-l demontam zilnic deoarece nu-l putem lăsa afară peste noapte. Motivele ar fi cel putin două şi anume: la prima încercare era să fim luaţi de vânt şi ploaie, iar al doilea motiv ar fi că deşi zona este pazită, cortul este destul de fragil şi nici nu poate fi ancorat, aşadar riscul ca cineva să-l ia şi să plece cu el este destul de mare.
În ceea ce priveşte programul de stat cu cortul, ne-am propus să fim prezenţi cu cortul în fiecare zi a săptamanii, mai puţin în acelea în care vremea nu ţine cu noi. O altă problemă este aceea că unii dintre noi fac naveta în oraş, asta însemnând că printre semnături trebuie să stam cu ochii pe ceas. Deocamdată suntem nouă persoane implicate şi este destul de greu să acoperim 7 zile cu câte 2 oameni, mai ales că trebuie să ne gândim şi la situaţiile urgente şi neprevăzute care sunt aproape inevitabile. De exemplu, chiar în acest moment o persoană, Antonina, este plecată în ţară pentru 2 saptămâni şi cineva trebuie s-o înlocuiască.
Una peste alta, motivaţia este în cantitate suficientă, colegii se implica şi putem spune că, în cele din urmă, şi la Bistriţa s-a dat startul acestui maraton pentru a Aduce (din nou) Basarabia Acasă!
Urăm succes colegilor din Bistrița și îi invităm pe toți cei care vor să semneze din localitate sau care pot susține demersul, să semneze la cortul instalat pe strada Liviu Rebreanu (pietonal), în fața pasajului VI – fostul sediu al Jandarmeriei.
Mâine, o nouă zi pentru Basarabia!
Sursa: Basarabia-acasa.ro