Mănăstirea Noul Neamţ se află în pericol de a fi subordonată autorităţilor separatiste de la Tiraspol.
Semnale în acest sens au fost trase atât de publicaţia online Deschide.md, cât şi de ieromonahul Savatie Baştovoi. Deschide.md a intrat în posesia unor acte care atestă că încă din anul 2012 Mitropolitul Vladimir semnează şi pune ştampila Mitropoliei Moldovei pe un document care reprezintă nimic altceva decât Statutul Mănăstirii Noul Neamţ. Potrivit noului statut, Manăstirea, ca organizaţie religioasă, cu toată averea ei şi cu tot cu călugari urmează să fie înregistrată la Ministerul transnistrean al Justiţiei şi să treacă astfel în subordinea Tiraspolului. În acelaşi act se mai stipulează că monahii se obligă sa respecte legile „rmn” şi să devină cetăţeni ai regiunii separatiste. Documentul mai prevede că în cazul acumulării unor datorii faţă de anumiţi creditori, mănăstirea Noul Neamţ poate fi închisă şi desfiinţată în timp de 2 luni.
Se pare că „transferul” mănăstirii a avut loc prin înţelegeri între fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, Mitropolitul Vladimir împreună cu stareţul Paisie şi Evgheni Şevciuk.
Ieromonahul Savatie Baştovoi scrie pe blogul său că episcopul Sava de Tiraspol şi Tighina a organizat o conferinţă cu prilejul vizitei patriarhului Kiril în regiunea transnistreană, eveniment în cadrul căruia i-a acuzat pe călugări de jocuri politice şi şi-a exprimat indignarea că o mănăstire aflată în zona transnistreană se supune Chişinăului.
,,Ieri seara soborul mănăstirii s-a întrunit de urgență și a decis că orice implicare în politică este nepermisă și că mănăstirea va rămîne în rînduiala pe care a avut-o pînă acum: subordonată mitropolitului Vladimir în calitatea de sfințit arhimandrit a acestuia”, mai notează ieromonahul Savatie Baştovoi. Totodată, acesta se arată încrezător că ,,prin vizita sa la Noul Neamț, patriarhul Kiril va binecuvînta buna rînduială a obștii și va dovedi că vorbele aruncate în conferința de la Tiraspol nu sînt capabile să atingă integritatea mănăstirii”.
Comentariu InfoPrut: Această situaţie reflectă încă o dată atât renunţarea din partea autorităţilor de la Chişinău la o parte a teritoriului Republicii Moldova, cât şi neputinţa lor de a menţine integritatea teritorială, mai exact, calitatea de stat.