Vizita oficială a viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a început cu participarea la dezbaterea de joi dedicată istoriei de succes a Rep. Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, organizată de Institutul European din Wahington DC.
La eveniment a participat și o delegație numeroasă din partea Parlamentului Lituaniei, condusă de președintele Parlamentului, Vydas Gedvilas, și vicepreşedinții Gediminas Kirkilas şi Petras Austrevicius, care au adus aprecieri înalte succeselor înregistrate de către Guvernul Rep. Moldova în avansarea dialogului privind semnarea Acordului de Asociere cu UE și au încurajat o susținere mai activă din partea SUA față de țările din Parteneriatul Estic.
De asemenea, șeful diplomației de la Chişinău a deschis, în calitate de invitat special, conferința dedicată Zilei Internaționale a Democrației, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Tot pe parcursul zilei de ieri, ministrul Natalia Gherman a avut întrevederi bilaterale cu influenți legislatori ai Congresului SUA, precum Speakerul Camerei Reprezentanților, John Boehner, co-președintele Grupului de sprijin politic al R. Moldova din cadrul legislativului american, David Price, congresmanul Eliot Engel, membru titular al Comitetului de Politică Externă, senatorul John McCain, și senatorul Christopher Murphy, președintele Subcomitetului pentru Afaceri Europene din cadrul Comitetului de Afaceri Internaționale a Senatului SUA.
În cadrul întrevederilor, ministrul Natalia Gherman a adus mulțumiri pentru sprijinul constant acordat de către SUA Rep. Moldova în procesul democratizării și modernizării sale. Natalia Gherman a solicitat părții americane o susținere concretă în avansarea și aprofundarea dialogului politic și economic, extinderea asistenței SUA în vederea atragerii investițiilor directe în economia Rep. Moldova, dezvoltarea unor alternative energetice viabile, sprijinul şi susţinerea din partea SUA a eforturilor Rep. Moldova de integrare europeană și activizarea factorului SUA în reglementarea conflictului transnistrean. De asemenea, a fost evocat interesul politic al Rep. Moldova pentru o prezență mai activă a Statelor Unite în regiunea Europei de Est, luând în considerare recentele evoluții la nivel regional și decizia univocă a Rep. Moldova de a semna Acordul de Asociere cu UE.
La rândul lor, reprezentanții legislativului SUA au asigurat de tot sprijinul țării lor față de tranziția democratică pe care o parcurge la momentul actual R. Moldova, caracterizând-o drept una dificilă şi încurajând țara noastră să mențină vectorul integrării europene. Potrivit celor menționate în cadrul întrevederilor, R. Moldova poate miza, în continuare, pe susținerea fermă a Congresului SUA, inclusiv prin intermediul legislatorilor americani care s-au asociat la Grupul Politic de prieteni ai Rep. Moldova din cadrul Camerei Reprezentanților. Prietenii Moldovei din Congresul SUA vor acorda o atenție sporită evoluțiilor din Europa de Est, arătându-se interesați, în special, de dinamica Parteneriatului Estic și Summit-ul de la Vilnius.
Vizita ministrului Natalia Gherman în SUA continuă astăzi.