,,Ucraina a fost, este şi va fi ţara extrem de interesată în menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”. Declaraţia aparţine conducerii aşa-numitei Diaspore moldoveneşti din Ucraina, adresându-se cu acest mesaj pe data 21 februarie Parlamentului European, transmite Agenţia Informaţională Regnum.
„Integritatea Moldovei înseamnă pentru Ucraina securitatea întregii Europe”, se precizează în declaraţie. „Schimbările pot duce doar la destabilizare şi consecinţe complet imprevizibile în întreaga arhitectură de securitate europeană. Astăzi, mai mult ca niciodată, este important ca toate statele membre ale OSCE să-şi reafirme angajamentul faţă de principiul integrităţii teritoriale pe continent. În acest sens, orice declaraţii, de oriunde acestea ar veni, despre o posibilă descentralizare a Moldovei şi a mutării graniţelor într-un fel sau altul, nu ne provoacă nimic altceva decât îngrijorare şi surprindere”, subliniază reprezentanţii diasporei „moldoveneşti”.
Moldovenii din Ucraina şi-au exprimat în acelaşi timp indignarea faţă de politica României de acordare a cetăţeniei române locuitorilor din regiunea Cernăuţi. „Atragem atenţia asupra faptului că partea română şi-a orientat toate eforturile pentru românizarea localnicilor moldoveni (sic!). Rugăm să atenţionaţi partea română ca pe viitor să se abţină de la astfel de declaraţii şi acţiuni pentru a nu deteriora relaţiile ucraineano-moldo-române”, comunică autorii declaraţiei, preşedintele Asociaţiei culturale moldo-ucrainene Anatol Fetescu, preşedintele Societăţii Culturale „Moldoveneşti” din oraşul Cernăuţi şi Veaceslav Ignatescu, preşedintele Societăţii Interregionale a „Culturii moldoveneşti” din Bucovina.
Amintim că fostul viceguvernator Anatol Fetescu conduce săptămânalul de patru pagini „Luceafărul”, finanţat de statul ucrainean şi distribuit gratuit românilor din Ucraina tocmai pentru că promovează teoria moldovenistă. În Ucraina, recensământul efectuat în 2001 a înregistrat 150.989 de etnici români şi 258.619 de „moldoveni” (români), care împreună ar alcătui o comunitate etnică de 409.608 loc. – ceea ce ar transforma-o în a treia etnie din Ucraina după populaţia rusă (8.334.141 loc.). În acelaşi timp, numărul etnicilor „moldoveni” a scăzut cu 27,9%, concomitent cu creşterea declaranţilor etnici români.
Autor: Nicu Ţîbrigan
Foto: Curaj.net