Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu, este de părere că recensământul populației din Republica Moldova se desfășoară ,,sub auspicii proaste, marcat de ambiguități legislative, bâlbe, amânări”.
Într-un articol publicat în ziarul Timpul, sociologul de la București avertizează că echivalarea ,,etniei” cu ,,naționalitatea” în formularele de la recensământ, confuzie cultivată sau ignorată de autoritățile de la Chișinău, va legitima o așa-zisă etnie ”moldovenească”, o invenție sovietică menită să perpetueze ideea unui „popor moldovenesc” diferit de cel român, ,,fie că diferențierea vine pe canal „sovietic” (moldovenismul sovietic până în 2009) fie pe canal „european” (moldovenismul europenist de după 2009)”.
Miza recensământului de anul acesta este, în viziunea prof. univ. dr. Dan Dungaciu, una politică, de inducere a unor percepții false despre identitate. ,,Miza nu este să lămurească subiecții recensământului sau să colecteze informații corecte (atât cât se pot obține prin asemenea instrumente), ci, mai degrabă, să inducă percepții și echivalențe false, care, ulterior, vor intra în portofoliul și discursul politic”, notează Dan Dungaciu.
Consecințele recensământului populației vizează legitimarea unei națiuni civice în Republica Moldova și a unei identități transnistrene, mai arată Dungaciu, aspecte care vor afecta relațiile cu România, de altfel, principalul finanțator al recensământului, transformat astăzi într-un instrument de manipulare și promovare identitară menit să despartă ,,malurile de Prut”.