Fundaţia Universitară a Mării Negre şi Ziarul Adevărul au organizat joi, 12 iunie, o dezbatere despre prezentul şi viitorul Republicii Moldova prilejuită de lansarea, la Bucureşti a cărţii „Groapa cu lei”, semnată de jurnalistul Constantin Tănase. Lucrarea conține zeci de editoriale care n-au mai fost publicate până acum.
Potrivit unui comunicat de presă al Fundației, la eveniment au participat oameni de creaţie, politicieni, cititori şi admiratori ai autorului, printre care senatorul Viorel Badea, vicepreşedinte al Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, Iulian Fota, consilier prezidențial, șef al Departamentului Securitate Națională din cadrul Administrației Prezidențiale, ambasadorul Liviu Bota, Marian Voicu, Dan Dungaciu, preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN), Ion M. Ioniţă, senior editor la Adevărul şi redactor-şef Foreign Policy România, Petrişor Peiu, fost consilier economic al prim-ministrului, expert economic.
Constantin Tănase le-a mărturisit celor prezenți că „s-au împlinit 17 ani de când mă aflu în jurnalismul profesionist și am încheiat perioada mea din jurnalismul activ cu această carte. Am certitudinea că ceva se va întâmpla în această vară sau în toamna aceasta. Oricum, Moldova va fi
alta decât este acum. Nu cred că se vor repeta aceleași cicluri pe care le cunoaștem din 1990 încoace. Societatea este pe baricade și așteptăm să treacă această vară”.
La rândul său, șeful al Departamentului Securitate Națională din cadrul Administrației Prezidențiale, Iulian Fota, a reliefat importanța maestrului Tănase în R. Moldova: „Am descoperit târziu R. Moldova, dar ceea ce am descoperit acolo este un lucru foarte important, ceea ce prezintă si
Constantin Tănase, astăzi, la București, un lucru foarte important pentru România: instituțiile. Călătorind în Moldova, am început să înteleg intelectualitatea de acolo, studenții de acolo și mi-am dat seama ce valoare extraordinară reprezintă pentru români școala și cultura. De la această experiență, pe care abia în R. Moldova am înțeles-o, dar și de la elevii din Transnistria care au vizitat de curând România, întelegi că, mai presus de orice, la bază au fost școala și cultura”.
Și ambasadorul Liviu Bota a venit cu o creionare a editorialistului, exprimându-și admirația pentru întreaga activitate de până acum, dar și cu o părere fermă în ceea ce privește situația Rep. Moldova: „Foarte des este adusă în discuție chestiunea teritorială, anume Transnistria. Atât timp cât se pune în față problema Transnistriei, șansele de a duce Rep. Moldova în Uniunea Europeană se diminuează pentru că jocurile nu sunt făcute nici la Chișinău, nici la București și nici la Bruxelles.
Momentul acesta este deosebit de important pentru că trenul trece o singură dată pe lângă tine. Dacă îl iei, mergi înainte!”.
Vorbind despre calitatea de gazetar al lui Constantin Tănase, jurnalistul TVR Marian Voicu a concluzionat că despre omologul său de peste Prut se poate vorbi ca despre un jurnalist cu „j mare”, care deține un recordul greu de egalat de a scrie, preț de 17 ani, un editorial în fiecare zi. Acesta a reamintit de talentul lui Tănase de a-l ironiza fin și constant pe Vladimir Voronin, în special în timpul în care comuniștii au deținut puterea la Chișinău. Nu în ultimul rând, Marian Voicu a afirmat că directorul cotidianului „Timpul” de peste Prut și-a luat cumva revanșa în fața comuniștilor lui Voronin prin fiul său, Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale de la Chișinău, instituție care în decembrie 2013 a restabilit adevărul istoric privind limba română, înlocuindu-se astfel din legea supremă de la Chișinău sintagma „limba moldovenească”, o creație inventată de laboratoarele ideologice subterane ale lui Voronin.
În prefața volumului lansat, președintele Fundației Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu, subliniază despre cartea maestrului Constantin Tănase că „nu este nici o istorie a R. Moldova, nici o colecție de editoriale, nici memorialistică, nici bilanțurile unei vieți profesionale. Este, însă, ceva din fiecare. Este o istorie esențială – în sensul de a surprinde esența – a R. Moldova, citită autobiografic”.
Cea de a doua secțiune a dezbaterii a cuprins tematica legată de aspirtațiile europene ale Republicii Moldova, precum și de provocările politice de la Chișinău în perspectiva alegerilor legislative ce vor avea loc în această toamnă.