Copii ale „Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova” vor fi postate în toate şcolile, primăriile şi instituţiile cu caracter social pe teritoriul Moldovei. Anunţul a fost făcut în cadrul unei reuniuni a Asociaţiei „Parlament – 90”, care este formată din deputaţii primului Parlament al Republicii Moldova, transmite Agenţia Informaţională REGNUM. Autorii acestei iniţiative speră că vor primi susţinerea necesară din partea autorităţilor.
Conform declaraţiei primului spiker al Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Moşanu, ex-deputaţii vor efectua vizite personale în şcolile republicii pentru a le povesti copiilor despre evenimentele istorice ale acelor timpuri.
Liderul Asociaţiei, Pantelei Sandulache, a venit cu propunerea de a organiza aniversarea celor douăzeci de ani de independenţă a Republicii Moldova. Sandulache a declarat că deputaţii din prima legislatură ar trebui să se implice mai activ în derularea acestor acţiuni pentru că anume aceştia au stat la baza formării democraţiei moldoveneşti.
Pe 01 martie 2010 o copie a „Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova”, care a fost reconstituită cu ajutorul membrilor Asociaţiei „Parlament – 90” a fost afişată în incinta sediului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Moldovei. Anterior, textul acesteia a fost afişat în sediul Ministerului Afacerilor Interne al RM. Copii se vor mai regăsi în incinta Procuraturii Generale, precum şi în cel al Consiliului Superior al Magistraturii al RM.
Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova a dispărut în timpul manifestaţiilor care au avut loc în luna aprilie 2009 la Chişinău. Rezultatele anchetei au confirmat că aceasta a fost arsă. Ulterior, cu ajutorul membrilor Asociaţiei „Parlament – 90” textul acesteia a fost restabilit pe 26 aprilie 2010.
Coform REGNUM, acest document denunţă Pactul Ribbentrop – Molotov şi legea URSS despre „Crearea Republicii Socialiste Sovietice Moldoveneşti”, precum şi anulează „actele de destrămare a teritoriului naţional din anul 1775 şi 1812”, în urma cărora Cnezatul Moldovei a fost lipsit de Bucovina, o parte a căreia este astăzi teritoriu al regiunii Cernăuţi din Ucraina, iar cealaltă parte intră în componenţa României şi Basarabia – cea mai mare parte a teritoriului căreia formează teritoriului Republicii Moldova, iar partea sudică a căreia intră în componenţa Ucrainei. Cu alte cuvinte, precizează REGNUM, Declaraţia de Independenţă anulează de iure reintregirea teritorială a Republicii Moldova cu Transnistria şi denunţă frontiera actuală moldo-ucraineană şi moldo-română.
Sursa: REGNUM