Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a declarat că Găgăuzia este un exemplu negativ de autonomie în Republica Moldova și că în viziunea lui, ar trebui creată o formulă în care găgăuzii să se dezvolte într-un mod mai dinamic.
În cadrul unei întâlniri cu absolvenții Fondului Gorceakov în regiunea transnistreană, Șevciuk a deplâns faptul că în Republica Moldova sunt închise școlile rusești și că în acest fel se restrânge și utilizarea limbii ruse. ,,Este timpul pentru a aborda problema de menținere a stabilității în această regiune a Europei prin intermediul instrumentului normal, rațional, al divorțului civilizat”, care ar constitui ,,cea mai bună formulă”, a mai precizat liderul separatist, citat de Gagauzinfo.md.
InfoPrut amintește că Găgăuzia este o regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova. În decembrie 1990, mişcarea separatistă Gagauz Halkı („poporul găgăuz”), cu sprijinul tacit al autorităţilor centrale din Moscova, proclamă în raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti ale RSS Moldoveneşti aşa-numita Republica Găgăuză. În decembrie 1994, Parlamentul de la Chişinău, dominat de agrarieni, a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor. În anul 1995, hotarele noii regiuni autonome au fost stabilite în urma unui referendum zonal.