Peste 12.000 de participanți la Marșul pentru Basarabia au adoptat proclamația de la București.
Reflectarea proiectului de țară al unității naționale prin activități concrete și acțiuni constante, garantarea securității Republicii Moldova în cazul unei agresiuni externe, crearea unui spațiu economic comun și urgentarea integrării celor două sisteme energetice sunt câteva dintre punctele enunțate în documentul aprobat duminică, la finalul unei ample manifestații stradale pentru unirea României cu Republica Moldova.
Proclamația este adresată membrilor Parlamentului României, Guvernului României și Primului Ministru, Președinției, tuturor candidaților înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale și reprezentanților instituțiilor mass-
,,Astăzi, românii și-au formulat încă o dată obiectivul strategic: reîntregirea națională. Noi o vrem, basarabenii o vor, dovadă și prezența a peste 1000 de tineri veniți de peste Prut prin mijloace proprii la marș. S-a profilat un consens și un deziderat similar și în rândul clasei politice din România și Republica Moldova, așteptăm ca de la vorbe, politicienii să treacă la fapte, și să reușim ceea ce ne propunem pentru bunăstarea populației de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat George Simion, reprezentantul Platformei Unioniste Acțiunea 2012, organizatoarea evenimentului.
,,Am venit din Basarabia pentru ca energia și aspirațiile noastre naționale să se manifeste complet, acasă, în România. Vrem să trăim liber, fără amenințarea constantă a pericolului rusesc. Contăm pe sprijinul României, avem nevoie de solidaritatea fraților noștri”, a declarat Irina Guțu, originară din Bălți.
Participanții la manifestație au fost vopsiți pe obraji, au purtat panglici și au fluturat drapele în culorile comune celor două state românești: albastru-galben-roșu. Aceștia și-au exprimat solidaritatea cu Republica Moldova în contextul regional tensionat, care a demonstrat fragilitatea statelor ex-sovietice în fața agresiunii rusești, prin practici de șantaj economic și presiuni militare.