Ajutorul financiar, prevăzut în bugetul american, pentru Republica Moldova este văzut la Moscova ca o interferență în procesul natural de integrare în CSI.
Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, consideră că SUA blochează intenționat relațiile americano-ruse prin această decizie și că va dura foarte mult până la deblocare.
„Bugetul armatei americane alocă 640 de milioane de dolari Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei pentru a le permite să contracareze Rusia”, spune Lukașevici, citat de ITAR-TASS.
Purtătorul de cuvânt mai spune că planurile SUA sunt de a finanța unele activități subversive care au țintă directă Rusia, lucru care ridică tensiunile dintre Rusia și SUA la un nou nivel.
Aleksandr Lukaşevici:
Asemenea concepte demonstrează clar că politica americană se rezumă la geopolitică pură. Are ca scop ruperea Ucrainei și a statelor vecine de Rusia prin toate mijloacele și fără eșec.
Propunerea președintelui american de a acorda finanțare Chișinăului a produs nemulțumiri și în Republica Moldova. Socialiștii au lansat un comunicat de presă în care „își exprimă indignarea” față de această decizie.
PSRM explică în comunicat că SUA cer Republicii Moldova să renunțe la statutul de neutralitate în schimbul finanțării. „Aceste acţiuni reprezintă o sfidare a Constituţiei Republicii Moldova, prin care Moldova este declarată stat suveran şi neutru”, mai spun socialiștii.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a propus în proiectul de buget pe anul 2016 fonduri de 168 de milioane de dolari pentru contracarea acţiunilor agresive ale Rusiei în Ucraina sau de tip destabilizator în Republica Moldova şi Georgia.