Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, spune că Rusia reprezintă o ameninţare pentru Republica Moldova şi statele baltice, informează BBC News online.
„Rusia se comportă agresiv chiar în momentul în care noi vorbim. Eu văd ameninţări la adresa tuturor ţărilor din regiune. Nu este vorba doar de statele baltice, ci şi de altele”, a declarat şeful diplomaţiei lituaniene, menţionând Republica Moldova printre ţările vizate de pericolul rusesc.
Şi ministrul brianic al Apărării, Michael Fallon, a avertizat asupra riscului Rusia să încerce să destabilizeze ţările baltice.
„Sunt îngrijorat în legătură cu acţiunile (preşedintelui rus) Vladimir Putin. Sunt preocupat de presiunile asupra ţărilor baltice, de modul în care testează capacităţile NATO”, a afirmat Michale Fallon.
Fallon a subliniat că NATO trebuie să fie pregătită pentru o agresiune din partea Rusiei, „indiferent ce formă va lua aceasta”.
Recent, fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, exilat în prezent în Statele Unite, a afirmat că Vladimir Putin are în plan crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană şi că, pentru a obţine acest lucru, va recurge la toate stratagemele posibile, inclusiv organizarea unei lovituri de stat militare în Ucraina sau provocarea unor revolte la Kiev.
“Acum el are un plan — noi capete de pod la Debalțevo (nod strategic ce leagă regiunile separatiste Donețk și Lugansk – n.r.), apoi crearea unui coridor prin Volnovaha până în Crimeea. Apoi, dacă totul va merge conform planului, va încerca să înainteze spre Odessa, să ajungă în Basarabia (ucraineană), iar mai apoi în Transnistria (regiunea transnistreană – n.r.). Ca în cele din urmă, să unifice acest coridor”, a afirmat Saakașvili, citat de agenția de presă Unian.
Alexei Fenenko, specialist rus în probleme de securitate, nota, într-o analiză pentru portalul Russia Direct, că există o mare tentaţie în planul revizionist al lui Vladimir Putin în spaţiul ex-sovietic de a rezolva problema regiunii transnistrene a Republicii Moldova prin mijloace militare.
„O problemă mai puţin vizibilă, dar nu mai puţin periculoasă, o reprezintă Transnistria (regiunea transnistreană – n.r.). Rusia nu are conexiuni terestre sau maritime cu Armata a 14-a, staţionată pe plan local. În cazul Moldovei (Republica Moldova – n.r.) şi al Ucrainei există tentaţia de a rezolva problema Transnistriei prin mijloace miltiare”, explica Fenenko.