Republica Moldova s-a aflat pe agenda discuţiilor purtate la Paris de şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe al României a efectuat astăzi o vizită în capitala Franţei, unde a avut o întrevedere cu omul său francez, Laurent Fabius.
Principalul obiectiv al vizitei l-a reprezentat consolidarea și diversificarea dialogului politic și diplomatic dintre România și Franța, în vederea reconfirmării angajamentelor asumate de cele două țări în Parteneriatul Strategic bilateral și în Foaia de Parcurs subsumată acestuia, potrivit unui comunicat al MAE.
„Programul oficial al vizitei va include întrevederi cu Laurent Fabius, ministrul francez al afacerilor externe și dezvoltării internaționale, cu Michaelle Jean, secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei, precum și cu comisarul general francez pentru investiții, Louis Schweitzer”, se arată în comunicatul Ministerului român de Externe.
Discuţiile cu oficialii francezi au inclus cooperarea bilaterală, cu accent pe evaluarea transpunerii în practică a prevederilor Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic și amplificarea cooperării economice și sectoriale, dar și subiecte de actualitate ale agendei europene și de securitate, inclusiv evoluțiile din vecinătatea estică europeană, cu accent pe situația din Ucraina și parcursul european al Republicii Moldova, precum și alte teme ale agendei internaționale.
De asemenea, Bogdan Aurescu a susţinut şi o conferință-dezbatere cu tema “Mize și perspective de securitate în vecinătatea estică — viziunea României”. Evenimentul a fost moderat de profesorul Ronald Hatto de la Universitatea de Științe Politice din Paris. Au participat ambasadori ai statelor membre UE și NATO, ai unor țări din regiune — Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum și ai unora din statele candidate la UE. Prezentarea şefului diplomaţiei române, axată pe contextul crizei din Ucraina, a evidențiat complexitatea și amploarea provocărilor actuale în planul de ansamblu al securității din regiune. Un accent deosebit a vizat aspecte precum echilibrul de securitate la Marea Neagră, inclusiv importanța acordată de NATO regiunii, ilustrată și la nivelul deciziilor Summitului Alianței desfășurat în Țara Galilor, aflate în curs de punere în aplicare. Aurescu a arătat ca înțelegerile Minsk II, din 12 februarie 2014, pot reprezenta un pas în direcția soluționării politice a crizei în măsura în care prevederile acestora sunt puse în aplicare în totalitate, mai ales încetarea focului, retragerea armamentului greu şi accesul monitorilor OSCE pentru observarea îndeplinirii acestor prime etape. În cazul în care acești pași nu sunt aplicați, opțiunea unor noi sancțiuni redevine actuală. Astfel, ministrul român de Externe, a subliniat faptul că aplicarea regimului de sancțiuni nu reprezintă un scop în sine, ci o modalitate de a stimula dialogul ca soluție de pacificare a conflictului și de descurajare a acțiunii agresive. Nivelul respectării acordului convenit la Minsk va constitui și reperul de calibrare, în continuare, a aplicării regimului de sancțiuni al Uniunii. De asemenea, Bogdan Aurescu a evidențiat eforturile depuse de către liderii francez și german în convenirea înțelegerilor și apoi în punerea lor în aplicare.
Referindu-se la rolul Uniunii Europene în vecinătatea sa Estică, Aurescu a insistat asupra relevanței Parteneriatul Estic (PaE) ca principal instrument de acțiune al UE în regiune, acesta oferind statelor partenere cadrul adecvat angajării pe calea reformelor. Bogdan Aurescu a mai exprimat şi dorința României de implicare activă în modernizarea Parteneriatului Estic.