Criza financiară fără precedent cu care se confruntă regiunea transnistreană ameninţă cu primul “doliu” economic: oraşul Rîbniţa, care va rămâne aproape complet fără locuri de muncă, informează portalul rusesc tiras.ru.
Potrivit sursei citate, magnatul rus Alişer Usmanov şi-a anunţat intenţia de a-şi retrage investiţiile din Rîbniţa, unul dintre cele mai importante oraşe din regiunea separatistă a Republicii Moldova. Usmanov intenţionează scoaterea la vânzare atât a Uzinei Metalurgice, cât şi a Uzinei de Ciment, obiective care totalizează baza industrială a oraşului şi care, până acum, asigurau majoritatea locurilor de muncă din Rîbniţa.
Fără banii miliardarului Alişer Usmanov, ale cărui uzine sunt dependente de comenzile din Rusia, Rîbniţa este în pericol de meltdown economic.
Rusia a refuzat recent să acorde Tiraspolului cele 100 de milioane de dolari cerute pentru plata pensiilor şi a altor obligaţii sociale. Autorităţile moscovite au invocat, pe lângă marasmul economic al Rusiei, şi motivul unei nemulţumiri faţă de cursele charter costisitoare pe care le-ar fi avut Evgheni Şevciuk.
75% din bugetul regiunii transnistrene este suportat tradiţional de către Moscova.
Liderul de la Tiraspol a semnat deja un decret care prevede reducerea la jumătate a suplimentului de 100 de ruble la pensiile locuitorilor din regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie. În decret se menționează că reducerea suplimentului a fost necesară pentru a evita un dezechilibru între cheltuielile reale ale regiunii cu veniturile bugetare. De asemenea, Şevciuk a solicitat instituțiilor responsabile să obțină 85 de milioane de ruble pentru a putea acorda în viitor suplimentul complet de 100 de ruble la pensii.
Potrivit proiectului de buget pe 2015 al regiunii transnistrene, deficitul bugetar va atinge cifra-horror de 404 milioane de dolari.
Pentru a putea strange bani pentru plata obligaţiilor sociale, Evgheni Şevciuk a anunţat, miercuri, majorarea tarifului la utilităţi, fapt care a provocat, în cursul zilei de ieri, proteste la Tiraspol.
Zilele trecute, liderul separatiştilor a cerut Rusiei şi Ucrainei ajutor financiar pentru a face faţă crizei economice severe cu care se confruntă.
Autorităţile de la Tiraspol au adresat o solicitare grupului 5+2, cerându-i să adopte „măsuri urgente care să permită deblocarea activităţii economice străine”.
La negocierile în formatul 5+2 participă Republica Moldova, regiunea transnistreană, OSCE, Rusia şi Ucraina, SUA şi UE având statut de observatori.
Pentru mai multe informaţii despre situaţia economică dezastruoasă a regiunii transnistrene, citiţi analiza InfoPrut – “Oficial rus, despre Şevciuk: <<O gafă a Preşedinţiei ruse”. Regiunea transnistreană devine <<post-mortem>>”.