Juridic şi procedural, regiunea transnistreană este captivă într-un vid, a opinat directorul asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, la Bruxelles, în cadrul audierilor Adunării Parlamentare EURONEST a Parlamentului European.
Această situaţie încâlcită are următoarea cauzalitate, susţine Manole: de iure, locuitorii regiunii transnistrene se află pe teritoriul Republicii Moldova, iar legislaţia Republicii prevede aceleaşi garanţii pentru toţi, însă, de facto, conducerea centrală constituţională nu a creat instituţii teritoriale pentru această zonă separatist sau cele existente sunt falimentare la capitolul eficienţei din cauza unui vacuum de control asupra regiunii, informează IPN.
Directorul Promo-LEX a afirmat la Bruxelles că, de foarte multe ori, autorităţile constituţionale refuză cu obstinenţă examinarea problemelor sesizate în zonă şi, sustrăgându-se de sub orice responsabilitate, pasează răspunderea structurilor locale separatiste. Numai că, nefiind recunoscute, aceste structuri, nu poartă nicio responsabilitate pentru acţiunile şi faptele lor, a subliniat Ion Manole, potrivit sursei citate, adugând că administraţia regiunii transnistrene trăieşte într-o continuă negare – nu acceptă atitudinea critică, nu recunoaşte problemele structurale cu care se confruntă, conotând totul ca fiind un atentat la aşa-zisa “statalitate” a regiunii. Toate aceste detalii de haos administrativ aruncă pe o linie moartă victimele abuzurilor din acest teritoriu, cărora nu le mai rămâne decât un singur colac de salvare pe termen lung: Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Lipsa atitudinii şi a eforturilor, dar mai ales a rezultatelor vizibile a avut un impact negativ dublu. Pe de o parte, a încurajat pe cei ce încalcă anumite norme şi drepturi şi a descurajat pe cei care au dorit să caute dreptate. Astfel cu siguranţă putem afirma ca impunitatea este la ea acasă în aceste teritorii”, a afirmat Ion Manole, citat de IPN.
Directorul Promo-LEX a mai spus că despre zonele de conflict îngheţat s-a scris şi s-a vorbit foarte mult, fiind cheltuite sume enorme de bani în ultimii 20 ani. Manole a adăugat, însă, că în timp ce toată lumea este mulţumită şi satisfăcută că în aceste puncte conflictuale dictează pacea, alte aspect sunt scăpate din vedere.
„Cum această pace garantează un minim necesar pentru promovarea şi apărarea drepturilor omului în aceste teritorii şi care sunt acţiunile planificate şi care sunt termenii pentru acţiuni concrete de stopare a abuzurilor şi de corectare a situaţiei? Mă tem că prea puţină lume şi-a pus aceste întrebări şi cu atât mai puţini au căutat răspuns la ele”, a explicat Ion Manole, precizând că lipsa acută de voinţă şi de eforturi consistente au adâncit problemele oamenilor din aceste teritorii, încurajând, totodată, unii actori internaţionali să-şi extindă harta conflictelor şi să îş perfecţioneze metodele.